Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Τσίπρας: Δεν εφαρμόζω μέτρα, χωρίς συμφωνία για το χρέος - Σεβαστός πολιτικός ο Σόιμπλε, ανοιχτόμυαλη η Μέρκελ

“Δεν είναι άπιαστο όνειρο το πλεόνασμα 3,5%”

Σε εξέλιξη είναι η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

"Είναι ένα εύλογο ερώτημα, που θα ήταν δύσκολο να το απαντήσω λίγες εβδομάδες πριν. Πριν από λίγες ημέρες βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτήν την πίεση είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ένας πολίτης που να μην έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται...

Χάρη στο γεγονός ότι δεν έκλεινα την αξιολόγηση, ήταν η πρώτη φορά που είχαμε μια διαπραγμάτευση που δεν ήταν με σκορ Μπαρτσελόνα – Πανελευσινιακός. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη αξιολόγηση γιατί έχουμε μια συνολική συμφωνία", είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: "Μπήκαμε σε μια διαπραγμάτευση που δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα, αλλά και το χρέος... Τα αντίμετρα είναι 2% του ΑΕΠ και είναι μέτρα που έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία κοινωνικού κράτους, μείωση φορολογικών συντελεστών...".

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε τα αντίμετρα υπογραμμίζοντας πως "πρόκειται για μέτρα που καλύπτουν την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους που θα έπρεπε να υπάρχει".

Πρόσθεσε ότι μεταξύ των μέτρων είναι 600 εκατομμύρια το χρόνο για επίδομα ενοικίου, δωρεάν παιδικοί σταθμοί, μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε, επίσης, πως "δεν είναι άπιαστο όνειρο το πλεόνασμα του 3,5%", και τόνισε: "Η χώρα πρέπει να βγει από την επιτροπεία". "Προφανώς θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε το θέμα του χρέους. Τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν λυθεί το ζήτημα του χρέους", επισήμανε και πρόσθεσε: "Τα μέτρα αυτά είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα.

Επιπλέον, υπογράμμισε: "Οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να πιάσουν τόπο και αποδείξαμε ότι μπορούν να πιάσουν τόπο". Συνέχισε αναφερόμενος στην στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας: "Είχαν βγει όλοι στην πρώτη αξιολόγηση, πρώτος ο κ. Μητσοτάκης και τα ΜΜΕ και έλεγαν "κόφτης", "κόφτης", αλλά τελικά δεν ενεργοποιήθηκε γιατί ενεργοποιήθηκαν άλλοι κόφτες, όπως οι "κόφτες" της μίζας, της φοροδιαφυγής".

Αναφερόμενος στη πλεόνασμα του 2016, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, «Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πίνγκ πόνγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε».

"Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, έχω πει ότι ήμασταν πειραματόζωο, και δεν λέω ότι δεν φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά δεν φταίει ο ελληνικός λαός", σημείωσε και τόνισε ότι "το κρίσιμο είναι τώρα για τις πολιτικές δυνάμεις να μπει ένα τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε από το 2010 και μετά".

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε την αντιπολίτευση πως "κακώς τους πληροφορούν κάποια παπαγαλάκια, βαίνουν μειούμενες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές» και «η πρόβλεψη ακόμα κα του κακού ΔΝΤ είναι για πάνω από 2% ανάπτυξη για το 2017".

"Κυκλοφόρησα βγήκα έξω είδα τη μεγαλύτερη έξοδο το Πάσχα, άνοιξαν οι δρόμοι και δεν ήταν μονταζιέρα του Μαξίμου", ανέφερε σε άλλο σημείο. “Αν ήταν δική μας η επιλογή, ακόμα κι αν ήμασταν υπέρ, δεν θα επιλέγαμε να πουλήσουμε σε περίοδο κρίσης, αλλά δεν ήταν δική μας η επιλογή. Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και δώσαμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης και πέσαμε σε τοίχο...

Αν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο, θα κάναμε ακόμα καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους”, είπε για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε “σεβαστό πολιτικό” που “όμως δεν παίζει μόνος του”, ενώ για το αν μετάνιωσε που είπε τη φράση “Go back madame Merkel”, απάντησε: “Πιστεύω ότι η Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στη σκληρή πολιτική της. Σε προσωπικό επίπεδο όταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο, έχεις άλλη εικόνα. Η Μέρκελ έχει συναίσθηση της ευθύνης και τολμώ να πω πως είναι ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε κατά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News