Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Πανελλήνιες 2017: Η μεγάλη "σφαγή" στα τμήματα - Οι αλλαγές που πετούν εκτός σχολών τους υποψήφιους

Πως διαμορφώνεται το τοπίο των βάσεων μετά τις αλλαγές στην επιλογή σχολών

Οι πανελλαδικές εξετάσεις του 2017 έχουν σημαντικές αλλαγές για τους υποψήφιους. Οι καραμπόλες των σχολών ανάμεσα στα επιστημονικά πεδία φέρνουν σημαντικές αυξήσεις στις βάσεις και αναμένεται να επηρεάσουν πολλούς υποψήφιους. Δεν είναι μονάχα ο αριθμός των εισακτέων και οι αυξομειώσεις ανά σχολή, αλλά και το”άνοιγμα” κάποιων σχολών σε περισσότερα επιστημονικά πεδία.

Έτσι δεν είναι μονάχα η αναμενόμενη για εφέτος αύξηση των βάσεων στις ιατρικές, φαρμακευτικές σχολές που παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων μαζί με τις νομικές και αρχιτεκτονικές σχολές. Αύξηση αναμένεται και στις βάσεις των σχολών που έχουν να κάνουν με τα παραϊατρικά επαγγέλματα καθώς εν μέσω κρίσης είναι απ' τις ελάχιστες που δίνουν προοπτική απασχόλησης.

Κάπου εδώ έρχονται όμως και οι σχολές πληροφορικής οι οποίες οδηγούν σε πτυχίο που έχει προοπτική απασχόλησης, όμως ταυτόχρονα εφέτος μπαίνουν και στο 2ο επιστημονικό πεδίο. Πέρυσι τα τμήματα πληροφορικής ήταν προσβάσιμα μόνο από το 5ο επιστημονικό πεδίο. Έτσι ο ανταγωνισμός γίνεται τεράστιος και οι βάσεις αναμένεται α ανέβουν. Βέβαια οι υποψήφιοι από το 2ο επιστημονικό πεδίο θεωρητικά είναι αδικημένοι καθώς εξετάζονται στο μάθημα της Φυσικής που αρκετές χρονιές έχει αποδειχθεί από τα “σκληρά” των εξετάσεων.

Οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου θα έχουν φέτος να ανταγωνιστούν και τους υποψήφιους του 3ου πεδίου στην εισαγωγή στα τμήματα Χημείας. Μάλιστα οι υποψήφιοι του 3ου πεδίου θεωρητικά είναι ευνοημένοι καθώς δεν έχουν μπροστά τους τα μαθηματικά που κάποιες χρονιές δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στους υποψήφιους.

Αύξηση του ανταγωνισμού αναμένεται και στις σχολές τεχνολογίας τροφίμων οι οποίες επίσης ανοίγουν για το 3ο επιστημονικό πεδίο ενώ πέρυσι ήταν προσβάσιμες μόνο από το 2ο.

Οι παραπάνω καραμπόλες θεωρείται βέβαιο ότι θα ανεβάσουν τις βάσεις, ενώ βασικό παράγοντα αύξησης θα παίξει και η μείωση του αριθμού των εισακτέων σε σχολές όπως η Ιατρική και ειδικά τα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης με την μείωση κατά 50 του αριθμού των εισακτέων. Ίδια εικόνα θα υπάρξει κατά τις προβλέψεις και στις νομικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπου μειώνεται κατά 30 ο αριθμός των εισακτέων.

1 σχόλιο:

  1. ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News