Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Κοτζιάς για Κυπριακό: Στη διαπραγμάτευση δεν είμαστε κότες

Ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε αγαθά Δικαίου

Δεν είμαστε δογματικοί στις τοποθετήσεις μας, έχουμε την απαραίτητη ευελιξία για να γίνουν καλοί συμβιβασμοί, αλλά δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στο Κυπριακό και όπως είπε χαρακτηριτικά ότι «στη διαπραγμάτευση, θα το έλεγα πολύ λαϊκά, δεν είμαστε καθόλου κότες».

Ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε αγαθά Δικαίου, δικαιώματα ανθρώπων και δικαιώματα κράτους και με αυτό πορευόμαστε χωρίς να υποχωρούμε» υποστήριξε σε συντέντεξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.

Ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα, αφενός διότι «για πρώτη φορά αλλάξαμε την ατζέντα των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ξαναβάλαμε τον πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος πάνω στο τραπέζι» και αφετέρου «για πρώτη φορά έχουμε πάει με τόσο καλά μελετημένο τρόπο σε μία διαπραγμάτευση, έχουμε εξετάσει τη διεθνή εμπειρία όλων των συγκρουσιακών περιπτώσεων ή των περιπτώσεων που αντιστοιχούν στο Κυπριακό ή σε πτυχές του Κυπριακού».


Ως ένα θετικό δείγμα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στη μεγάλη μετακίνηση της Βρετανίας, από μία παραδοσιακή φιλοτουρκική στάση στη σημερινή της αντίληψη απέναντι στους Τούρκους -ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν δυτικά και παρεμβατικά δικαιώματα-, τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των συμμαχιών της Ελλάδας, καθώς «δεν υπάρχει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να μην αντιλαμβάνεται το εύστοχο της τοποθέτησής μας, ότι δεν μπορεί κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκεται υπό κατοχή ή να έχει δικαιώματα παρέμβασης τρίτο κράτος». Καθώς και το γεγονός ότι «έχουμε δείξει στη διεθνή πολιτική σκηνή ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε απαιτήσεις κι άλλων κρατών να ζητούν να έχουν παρεμβατικά δικαιώματα σε μικρότερα κράτη, όπου υπάρχει πληθυσμός με τη δική τους κουλτούρα ή που μιλά τη δική τους γλώσσα».


Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τη σημασία της σαφήνειας με την οποία τίθεται το θέμα της επίλυσης, ως προς τον ορισμό του προβλήματος πρωτίστως και τον βασικό του πυρήνα, αυτόν της κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα και φυσικά την κατάργηση της συνθήκης των εγγυήσεων. «Κατά συνέπεια» σημείωσε, «όποιος δεν συμφωνεί με τον ορισμό του Κυπριακού προβλήματος με αυτόν τον τρόπο πρέπει να μας πει τι είναι κατά τη γνώμη του ο ορισμός. Το πόσα βέτο θα διαθέτουν οι Τουρκοκύπριοι;».

Όπως υπογράμμισε, στο Κυπριακό η Τουρκία γίνεται όλο και πιο «ειλικρινής», εξηγώντας εξήγησε ότι οι Τούρκοι, το τελευταίο διάστημα, «ορίζουν το Κυπριακό πρόβλημα ως ικανοποίηση δικών τους γεωστρατηγικών βλέψεων». Πρόσθεσε, δε, ότι «με κανέναν τρόπο δεν είμαστε στη διαπραγμάτευση για να λύσουμε γεωστρατηγικά ζητήματα της Τουρκίας» και η δική του απάντηση είναι πως στο Κυπριακό «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμό, ώστε να πάρει την πορεία ενός πραγματικά κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους η Κύπρος».


Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «μεταφυσικά» πράγματα το γεγονός ότι «κάποιοι ανήγαγαν τη δική τους προσωπική τους καριέρα σε κύριο κριτήριο για τη λύση του Κυπριακού» καθώς κάποιοι του έλεγαν, όπως είπε, «ότι έπρεπε να λυθεί μέχρι τις 19 του Γενάρη και θεωρούσαν ότι δηλαδή η τελευταία μέρα της προηγούμενης αμερικανικής διοίκησης είναι και η τελευταία μέρα ύπαρξης της Μεγαλονήσου».

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι αυτοί που τον επέκριναν «είχαν συνηθίσει να είμαστε κότες και ενοχλούνται όταν δεν είμαστε, διότι είμαστε ένα κράτος και μία εξωτερική πολιτική με άκρα επιστημονικότητα και αξιοπρέπεια, επιμονή και υπομονή και σε έναν βαθμό διορατική, ενώ εκείνοι είχαν συνηθίσει η Ελλάδα να δέχεται εξ' ορισμού να παρεμβαίνει η τουρκική πλευρά όποτε θέλει στην Κύπρο, θεωρώντας ότι τα παρεμβατικά δικαιώματα της Κύπρου είναι και η λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News