Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017

Οσφυαλγία: Με ποιες παθήσεις συνδέεται

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό σύμπτωμα

Οκτώ στους δέκα ενήλικους θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πόνο στην οσφυϊκή χώρα, δηλαδή χαμηλά στη μέση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό σύμπτωμα το οποίο περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες του πάσχοντος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να τον καθηλώσει. Η οσφυαλγία δεν αποτελεί από μόνη της νόσημα, αλλά είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες καταστάσεις.

Ποιες παθήσεις μπορεί να συνοδεύονται από οσφυαλγία

Διάταση ή τραυματισμός των οσφυϊκών μυών
Είναι συνήθως αποτέλεσμα τραυματισμού κατά τη διάρκεια κάποιου σπορ, αλλά και έντονης φόρτισης της σπονδυλικής στήλης, είτε λόγω κακής τεχνικής κατά την ανύψωση βαρέων αντικειμένων είτε λόγω παχυσαρκίας.

Τραυματισμός σπονδύλου
Κατάγματα κάποιων σπονδύλων (π.χ. ύστερα από κάποιο πέσιμο ή λόγω οστεοπόρωσης) ή ανάπτυξη οστεοφύτων (τα γνωστά «άλατα») εκδηλώνονται καταρχάς με έντονη οσφυαλγία.

Φλεγμονώδεις αρθρίτιδες
Ρευματικά νοσήματα που προσβάλλουν τις αρθρώσεις μεταξύ των σπονδύλων και εκτός από τα άλλα συμπτώματα προκαλούν και πόνο στη μέση.


Πρόπτωση μεσοσπονδυλίου δίσκου
Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την οσφυαλγία με τη δισκοπάθεια. Όταν ο μεσοσπονδύλιος δίσκος μετατοπίζεται, τότε πιέζει παρακείμενα νεύρα και προκαλείται το έντονο αίσθημα του πόνου. Επειδή μάλιστα τα νεύρα αυτά καταλήγουν στα κάτω άκρα, παρατηρείται επέκταση του πόνου προς την οπίσθια επιφάνεια του ενός ή και των δύο ποδιών, οπότε το σύμπτωμα ονομάζεται οσφυοϊσχιαλγία.

Ανάπτυξη όγκου ή μετάσταση στη σπονδυλική στήλη
Η έναρξη των συμπτωμάτων είναι ύπουλη και πολλές φορές μπορεί να προηγηθούν άλλα συμπτώματα, λιγότερο έντονα και λιγότερο σαφή, όπως απώλεια βάρους, αδυναμία κ.λπ.

Λοίμωξη
Η λοίμωξη μπορεί να αφορά στο μεσοσπονδύλιο διάστημα, στο σπόνδυλο (οστεομυελίτιδα) ή στο νεφρό (πυελονεφρίτιδα).

Νεφρολιθίαση
Η ανάπτυξη πέτρας στο νεφρό εκδηλώνεται με πόνο στη μέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News