Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Τί γίνεται επιτέλους με τις επιχειρήσεις στη Β.Ελλάδα;

Στοιχεία καταγράφουν πως τα χρόνια της κρίσης παρατηρείται συρρίκνωση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δυστυχώς δεν χωρούν αμφισβήτηση. Πάνω από 105.000 επιχειρήσεις έκλεισαν την τελευταία δεκαετία στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούν τα τρία βασικά Επιμελητήρια- Εμπορικό και Βιομηχανικό, Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό. Μάλιστα, τα ίδια στοιχεία καταγράφουν πως τα χρόνια της κρίσης παρατηρείται συρρίκνωση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν, και το χειρότερο, συνήθως πρόκειται για επιχειρήσεις με μικρό αριθμό απασχολουμένων ή ακόμα και για ατομικές επιχειρήσεις με έναν εργαζόμενο.

Αντιθέτως, τα χρόνια πριν την κρίση, οι νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν ήταν 51.475 -δηλαδή σχεδόν 4.700 περισσότερες από τα λουκέτα. Κατά τη μακρά περίοδο της κρίσης, και μόνο μέχρι το 2014, οι νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν ήταν 33.895, δηλαδή 15.386 λιγότερες από όσες έκλεισαν.

Τα λουκέτα είναι η μια «όψη του νομίσματος». Υπάρχει και η άλλη. Αυτή που χαρακτηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα. Αυτή την επιχειρηματικότητα που βασίζεται στην ορθή διοίκηση, το σεβασμό σε προμηθευτές και εργαζόμενους και την αφοσίωση στην ανάγκες των καταναλωτών.

Σε αυτή την θετική όψη της επιχειρηματικότητας βρίσκεται η εταιρεία ΜΕΤΡΟ ΑΕ, μητρική των My Market. Έχοντας παρουσία σε περισσότερα από 10 σημεία στην Βόρεια Ελλάδα απασχολεί περισσότερους από 800 υπαλλήλους, και συνεργάζεται με παραπάνω από 90 παραγωγούς μόνο από τη Β. Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι, εντός λίγων ημερών από την εξαγορά του Βερόπουλου εξόφλησε όλα τα χρέη της Βερόπουλος προς τους εκατοντάδες προμηθευτές της.

Πρόκειται για ένα από τα λίγα παραδείγματα υγιούς επιχειρηματικότητας, που σε μια εποχή που στην Β. Ελλάδα έχουμε είτε λουκέτα είτε «μετανάστευση επιχειρήσεων» στην Βουλγαρία, καταδεικνύουν ότι υπάρχει και άλλος τρόπος και άλλος δρόμος. Ο δρόμος του νοικοκυρεμένου επιχειρειν με έμφαση στην ελληνικότητα.

3 σχόλια:

  1. Οι Σαμαροβενιζέλοι, ο Γεωργιάδης και ο Μητσοτάκης κατέστρεψαν την Ελλάδα, αυτό να πείτε για να συνεννοούμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βλακα α βλακα με αυτους κονομησαμε βλακα α βλακα

      Διαγραφή
  2. Και με όλους αυτούς τα χάνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News