Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

7 τρόφιμα που σε ξυπνούν καλύτερα από τον καφέ!

Παρακάτω είναι μερικά τρόφιμα που μπορούν να τονώσουν την ενέργειά σου

Έχεις παρατηρήσει ότι κάποιες μέρες δεν μπορείς να σταματήσεις να χασμουριέσαι, ακόμα και αν κοιμήθηκες καλά την προηγούμενη νύχτα. Ο καφές δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα και στην πραγματικότητα μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, ειδικά εάν προσθέτεις μεγάλες ποσότητες τεχνιτών γλυκαντικών. Σίγουρα θα αισθανθείς μια δόση ενέργειας για λίγο, αλλά θα το πληρώσεις αργότερα όταν η ενέργεια εξασθενήσει. Επιπλέον, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες συμβάλλουν στην κόπωση, οπότε αν πάρεις και ένα γλυκό όταν σταματήσεις στο Starbucks ή αν πίνεις καφέ παραλείποντας εξ’ ολοκλήρου το πρωινό, βάζεις τις βάσεις για μια ημέρα που θα αισθάνεσαι το μυαλό σου να βρίσκεται σαν μέσα σε ομίχλη.

Παρακάτω είναι μερικά τρόφιμα που μπορούν να τονώσουν την ενέργειά σου και να σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις καλύτερα τη μέρα σου.

ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΒΡΩΜΗΣ
Το κλασικό μπολ με πλιγούρι βρώμης εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να φας το πρωί. Είναι γεμάτο ενέργεια χάρη στο χαμηλό του γλυκαιμικό δείκτη (που δείχνει πόσο γρήγορα το σώμα απορροφά υδατάνθρακες και τους μετατρέπει σε καύσιμα.). Το πλιγούρι βρώμης καίγεται αργά, οπότε θα σε τροφοδοτεί με ενέργεια σταθερά όλο το πρωί, χωρίς να σε κάνει να “πέσεις” σε μια-δυο ώρες, όπως κάνουν οι διάφοροι καφέδες που περιέχουν ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά.

ΝΕΡΟ
Όταν πίνεις νερό μόλις σηκωθείς το πρωί σε βοηθά να ξυπνήσεις γρηγορότερα. Ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι το μυαλό σου σαν να βρίσκεται σε ομίχλη, επειδή το σώμα σου δεν διαθέτει αρκετό νερό για να πραγματοποιήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα άτομα είναι ελαφρώς αφυδατωμένα νωρίς το πρωί, οπότε το να παίρνεις αρκετά υγρά κάνει μεγάλη διαφορά. Επίσης, αν αρχίσεις να κλείνεις τα μάτια σου το απόγευμα, αντί για ένα φλιτζάνι καφέ επέλεξε να πιεις ένα ποτήρι νερό. Έχε πάντα μαζί σου ένα επαναχρησιμοποιήσιμο μπουκάλι νερού για να κάνεις την ενυδάτωσή σου εύκολη.

ΜΗΛΟΞΥΔΟ
Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το λόγο που το μηλόξυδο μπορεί να τονώσει την ενέργειά σου. Αλλά, πολλά άτομα ορκίζονται ότι ένα σφηνάκι κάθε πρωί με μηλόξυδο αναμεμιγμένο με νερό και μέλι δουλεύει. Λέγεται ότι σου δίνει μια ώθηση ενέργειας, καθαρό μυαλό, και γενικά συμβάλλει στην συνολική καλή υγεία. Απλά μην το παρακάνεις επειδή το οξύ μπορεί να ερεθίσει τον οισοφάγο και το πεπτικό σου σύστημα.

ΣΠΟΡΟΙ CHIA
Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν το μυαλό σου και προάγουν την εγρήγορση. Αλλά τα οφέλη από τους σπόρους chia δεν σταματούν εκεί: αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι μπορούν να απορροφήσουν έως και 10 φορές το βάρος τους σε νερό – το οποίο μπορεί να επιταχύνει την πέψη (μετατρέποντας έτσι το φαγητό σε ενέργεια) – και παράλληλα να διατηρήσουν το σώμα σου ενυδατωμένο και να σε κρατήσουν ξύπνιο.

ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Το να καταναλώνεις πολλά φρέσκα, βιολογικά λαχανικά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανεβάσεις τα επίπεδα της ενέργειάς σου. Τα λαχανικά περιέχουν πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν το σώμα να μετατρέψει το φαγητό σε ενέργεια.

ΜΕΝΤΑ
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η μυρωδιά της μέντας αυξάνει την εγρήγορση και μειώνει την κούραση. Δοκίμασε να πίνεις ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι μέντας αντί για καφέ το πρωί ή ένα κομμάτι τσίχλα με μέντα γύρω στις 3 μ.μ. όταν αρχίζεις να χασμουριέσαι.

ΑΥΓΑ
Μπορεί να έχεις ακούσει φήμες ότι τα αυγά δεν κάνουν καλό αλλά αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, όπως και να τα μαγειρέψεις (βραστά, τηγανιτά, μάτια, χτυπητά, κλπ.), τα αυγά είναι από τις κορυφαίες επιλογές για πρωινό επειδή ο κρόκος έχει πολλή πρωτεΐνη, που σου δίνει σταθερή ενέργεια όλη την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News