Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Αποδείξεις: Τι θα γίνει με το αφορολόγητο των συζύγων και ποιες δαπάνες θα υπολογίζονται

Διαβάστε λεπτομέρειες

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθούν διευκρινιστικοί εγκύκλιοι για την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος.

Οι πιο σημαντικές είναι εκείνες που αφορούν στις αποδείξεις που συμπεριλαμβάνονται στη δημιουργία του αφορολόγητου, καθώς και τι θα γίνει με τις αποδείξεις των ζευγαριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχηματισμό του αφορολόγητου θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι αποδείξεις με εξαίρεση το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα, τις δόσεις δανείων, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (για τους τελευταίους λένε οι πληροφορίες γίνεται μία ύστατη προσπάθεια να δεχτούν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας να γίνονται αποδεκτοί και να συμπεριλαμβάνονται στις δαπάνες για το αφορολόγητο), τους λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, τα ασφάλιστρα και τα διόδια.

Ειδικά για τους λογαριασμούς του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος και των τηλεφώνων ο προβληματισμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος, αφού μπορεί να πληρωθούν σε ένα σούπερ μάρκετ με χρέωση της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, χωρίς ωστόσο η απόδειξη της κάρτας να αναφέρει ότι πρόκειται, για πληρωμή του νερού ή του ηλεκτρικού ρεύματος και όχι και αγορά τροφίμων.

Αντίστοιχα, το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και για τα εκατοντάδες άλλα μικρά εμπορικά καταστήματα, πολλά από τα οποία έχουν τοποθετήσει τερματικά POS και δέχονται όλες τις συναλλαγές, χωρίς να μπορεί να γίνει διάκριση σε τι αφορά η ηλεκτρονική πληρωμή.

Όσον αφορά στις αποδείξεις των ζευγαριών η λύση που προκρίνεται ως τώρα είναι το ποσό της δαπάνης με πλαστικό χρήμα να κατανέμεται στους δύο συζύγους ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνουν στη φορολογική δήλωση.

Ετσι για παράδειγμα αν ο σύζυγος δηλώνει 16.000 ευρώ και η σύζυγος 8.000 ευρώ, οι δαπάνες που θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν για να έχουν το αφορολόγητο δεν θα υπολογίζονται με βάση το άθροισμα των εισοδημάτων των δύο συζύγων, αλλά ξεχωριστά, ενώ τα ποσά θα κατανέμονται κατά το ένα τρίτο στη σύζυγο και κατά τα δύο τρίτα στο σύζυγο.

Υπάρχει και η πρόταση να προστίθενται τα εισοδήματα για να υπολογιστεί το αφορολόγητο, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απορρίφθηκε με το επιχείρημα ότι το εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για να φορολογηθεί είναι το ατομικό και όχι το οικογενειακό. Αν η πρόταση αυτή γινόταν αποδεκτή, τότε το ζευγάρι θα ήταν υποχρεωμένο να συγκεντρώσει περισσότερες αποδείξεις με πλαστικό χρήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News