Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Νέα πνοή για την Αριδαία: Κατασκευή παιδικών χαρών και δημιουργία πεζόδρομων σε κεντρικά σημεία της πόλης

ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η υλοποίηση ενός σημαντικού έργου που σχετίζεται με τη βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στην Αριδαία αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Η πόλη της Αριδαίας θα αποκτήσει δύο νέες παιδικές χαρές και πάρκα, ενώ παράλληλα θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια και θα υλοποιηθούν αναπλάσεις σε κεντρικά σημεία.

Συγκεκριμένα, το παραπάνω έργο περιλαμβάνει:

Α. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΑΚΙ)

Στόχος της παραπάνω παρέμβασης είναι η εκπαιδευτική αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου από τα σχολεία του Δήμου Αλμωπίας. Συγκεκριμένα θα γίνει διαμόρφωση παιδικών χαρών με πρότυπα πολυπαιχνίδια, υπαίθρια σκακιέρα με γιγάντια πιόνια και γιγάντιο παιχνίδι τρίλιζα «ΣΚΟΡ 4», πολύπλευρες δραστηριότητες που οξύνουν το πνεύμα των παιδιών, βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση και καθιερώνουν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και ως χώρο ψυχαγωγίας. Θα τοποθετηθούν καθιστικά, κιόσκια, τραπεζόπαγκοι, διακοσμητικά φωτιστικά εναρμονισμένα με το περιβάλλον, θα διαμορφωθεί μικροκλίμα με τη φύτευση στον περιβάλλοντα χώρο αειθαλών, δέντρων και θάμνων, κάνοντας αυτόν ελκυστικό και για τους γονείς των παιδιών που θα προτιμούν το ΠΚΑ για τις ελεύθερες ώρες των παιδιών τους μετατρέποντας το σε έναν οργανισμό με έντονη κοινωνική δράση.
























Β. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ 81Α (ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ)

Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά στην διαμόρφωση κοινοχρήστου χώρου στο οικοδομικό τετράγωνο 81Α. Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν πρότυπα πολυπαιχνίδια, δάπεδα ασφαλείας, καθιστικά, διακοσμητικά φωτιστικά εναρμονισμένα με το περιβάλλον, για έναν ασφαλή τόπο παιχνιδιού όπου τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν έντονη κοινωνική δράση. Αναλυτικά, στις υφιστάμενες υποδομές του κοινόχρηστου χώρου που λειτουργεί ταυτόχρονα ως παιδική χαρά και πάρκο, πάντα με σκοπό την αναβάθμιση τους και με κριτήριο την αισθητική, θα υλοποιηθούν οι εξής παρεμβάσεις:

- Αποξήλωση και απομάκρυνση των υπαρχόντων παιχνιδιών

- Τοποθέτηση νέων παιχνιδιών με πιστοποιητικό Εξασφάλισης Ποιοτικού Ελέγχου και ομαδοποιημένα κατά ηλικία χρηστών όπου είναι δυνατό

- Απομάκρυνση της άμμου και του χώματος από τις περιοχές όπου θα τοποθετηθούν τα νέα παιχνίδια και τοποθέτηση χυτού ελαστικού δαπέδου ασφαλείας

- Κατασκευή περίφραξης σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας

- Τοποθέτηση πινακίδας εισόδου

- Το υπάρχον πράσινο σχεδόν διατηρείται εξ ολοκλήρου και επιπλέον επεκτείνεται όπου είναι δυνατόν

Σκοπός μας είναι τα παιδιά που επισκέπτονται την παιδική χαρά, να ωφεληθούν, όσο γίνεται περισσότερο από την επίσκεψη τους εκεί. Λαμβάνοντας υπόψη τις φυσικές και ψυχολογικές ανάγκες των παιδιών θα προσπαθήσουμε, με το σχεδιασμό του χώρου και την αισθητική του αναβάθμιση, να εξυπηρετήσουμε αυτές τις ανάγκες:

- Την κίνηση, ενθαρρύνονται διάφοροι τρόποι κίνησης: τα παιδιά μπορούν να σταθούν, να καθίσουν, να ξαπλώσουν, να ανέβουν στα μηχανήματα και στα όργανα πολλαπλών δραστηριοτήτων.

- Την άνεση, οι αισθήσεις δεν πρέπει να λιμνάζουν αλλά να δέχονται ερεθίσματα: να προτείνονται δραστηριότητες, να προκαλούνται συναισθήματα, να εγείρεται η συγκίνηση και να μεταφέρονται μηνύματα. Οι παιδικές χαρές είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να διαθέτουν μαγεία για ολιστική προσέγγιση του αντικειμένου όπου σώμα, μυαλό και πνεύμα, σκέψη συνεργάζονται ούτως ώστε να προσφέρουν στα παιδιά γνώσεις, εμπειρίες και θετική αντιμετώπιση του εαυτού τους και της ζωής.

- Τις δυνατότητες. Τουλάχιστον τρεις δυνατότητες των παιδιών προτείνονται: οπτικές, ακουστικές και κινητικο-αισθητικές.

- Τον έλεγχο. Ως προς τον έλεγχο εξασφαλίζονται όροι ασφάλειας, ώστε να μπορούν τα παιδιά να εργαστούν εποικοδομητικά.











Γ. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ 108Γ (ΠΕΡΙΟΧΗ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ)

Η υπάρχουσα κατάσταση του πεζοδρόμου βόρεια του οικοδομικού τετραγώνου 108Γ χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη διαμόρφωσης. Η ανάγκη δημιουργίας του είναι επιτακτική ώστε να γίνει εφικτή η εύκολη προσβασιμότητα των μαθητών προς το νεόδμητο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας. Σήμερα, ο χώρος επέμβασης παρουσιάζει στρώση σκύρων στη μεγαλύτερη επιφάνεια του, καθώς και στρώση ασφάλτου σε ένα μικρό τμήμα του.

Προτείνεται η δημιουργία ενός πεζοδρομίου πλησίον της περίφραξης του σχολείου, με πρόβλεψη για ασφαλή διέλευση ΑμεΑ με ράμπες και ικανή ζώνη διέλευσης πεζών σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Ο υπόλοιπος χώρος διαμορφώνεται με σταμπωτό δάπεδο, διάτρητο και συμπαγή κυβόλιθο ενώ τοποθετείται αστικός εξοπλισμός και ειδικότερα φωτιστικά, κάδοι απορριμμάτων, ρολόι, παγκάκια, stand ποδηλάτων. Επίσης, προτείνεται η φύτευση με κόκκινη σφενδάμη, ροδιά και λεβάντες.

Στόχοι της πρότασης είναι:

- Εξασφάλιση της ασφαλούς πρόσβασης προς το σχολείο με κατάλληλες διαμορφώσεις, χαράξεις και υλικά

- Απόδοση της περιοχής μελέτης στους πεζούς

- Αισθητική αναβάθμιση - Αύξηση του πρασίνου

- Εξασφάλιση προσπελασιμότητας για άτομα με ειδικές ανάγκες

Τέλος, προτείνεται η διαπλάτυνση του πεζοδρομίου που υπάρχει ανατολικά του οικοδομικού τετραγώνου 108Γ. Η ανάπλαση του εν λόγω πεζοδρομίου προτείνεται λόγω της ύπαρξης πλάγιων εισόδων προς το οικόπεδο του 2ου Δημοτικού Σχολείου.









Δ. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΞΕΝΙΤΙΔΗ (ΔΡΟΜΟΣ ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ)

Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η διαμόρφωση του δικτύου κίνησης πεζών επί της οδού Ξενιτίδη στον οικισμό της Αριδαίας. Προτείνεται η δημιουργία πεζοδρομίων συνολικού μήκους 160 μέτρων. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί η κοπή επτά δέντρων/εκτεταμένων θάμνων που είτε είναι σε άσχημη κατάσταση είτε είναι ασύνδετα στη συνολική σύνθεση. Προς αντικατάσταση τους και προς ενίσχυση της υφιστάμενης φύτευσης, προτείνεται η φύτευση συνολικά 22 καλλωπιστικών δαμασκηνιών.

Επίσης, οι ζώνες φύτευσης φυτεύονται με 300 ποώδη φυτά (λεβαντίνες), 150 θάμνους (φορσύθιες) και 50 αναρριχώμενα (κίτρινο γιασεμί). Τα τελευταία τοποθετούνται επί της περίφραξης του Δημοτικού Σταδίου Αριδαίας.

Τοποθετούνται φωτιστικά οδοφωτισμού με δυο βραχίονες, οκτώ επιστήλιοι κάδοι απορριμμάτων και δυο καθιστικά. Παράλληλα, τα δέντρα προστατεύονται με αντικλεπτική χυτοσιδηρή σχάρα στη λεκάνη άρδευσης του δέντρου.







Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη του έργου είναι 994.000 ευρώ (με το Φ.Π.Α.). Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε το 2014 με τη βοήθεια του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Καρασμάνη. Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος συναντήθηκε με τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για την έναρξη των εργασιών που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το Καλοκαίρι.

27 σχόλια:

  1. Δημαρχε μπράβο σας τα λόγια είναι περιττά μόνο πράξεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΡΓΑ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίος ο δήμαρχος μας του αξίζουν συγχαρητήρια επιτέλους θα έχουμε αξιοπρεπές περιβάλλον για τα παιδιά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μακάρι.Ειδικά με το παρκο κυκλοφοριακης ευκαιρία για συνολικη αναδειξη της περιοχής.Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο δήμαρχε!!! Επιτέλους!!! Εύχομαι να είναι μόνο η αρχή στο μεγάλο πρόβλημα της Αριδαίας με τις παιδικές χαρές κ τα πάρκα.
    Αλλά σε ένα τόσο μεγάλο μπάτζετ δεν μπορείς να προσθέσεις κάποιες μικρές παρεμβολές στα ήδη υπάρχων πάρκα? Περίφραξη? Έστω Κάδους? Βάψιμο στα κάγκελα κ στις κούνιες κ τα σχετικά? Ώστε να γίνουν λίγο ανθρώπινα ρε παιδί μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα παρακαλούσα τους υπεύθυνους για τις παιδικές χαρές,να μεριμνήσουν για την περίφραξή τους από τα αδέσποτα και όχι μονο, σκυλιά.
    Να τοποθετήσουν επίσης πινακίδες για απαγόρευση εισόδου στους χώρους αυτούς των κατοικίδιων.
    Ας σταματήσει επιτέλους το φαινόμενο των ιδιοκτητών κατοικίδιων, να τα πηγαίνουν για να κοπρίσουν μεσα στις παιδικές χαρές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οκ μπραβο μπραβο μπραβο..
    Αλλα να μιλησουμε και λιγο πιο περα
    Στο τσακο η παιδικη χαρα δεν εχει εδω και ενα (1)χρονο ρευμα ,και συναμα ειναι και η πλατεια του χωριου εκει ρε δημαρχε τη μπραβο να σου πουμε που γνωριζουνε η δημοτικη συμβουλη σου το θεμα.....
    Σε παρακαλω θελουμε να ανεβει το σχολιο
    Και αν ειναι δυνατον θελουμε και μια ΑΠΑΝΤΗΣΗ......ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. .Και για να δούμε θα τα κρατήσουμε ανθρώπινα ή θα περάσουν οι βάνδαλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό θα ήταν ο δήμαρχος να ασχοληθεί κ με το νηπιαγωγείο των Προχαχων που τόσα χρόνια είναι στο έλεος του Θεού... Κινδυνεύουν παιδιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έτσι ανεβάζουμε μόνο τα σχόλια που είναι υπέρ τις δημοτικής αρχής....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και στα ακριτικα χωρια υπαρχουν παιδια δημαρχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η Λαγκαδια δεν πηρε ειδηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το πάρκο στο κέντρο υγείας είναι άθλιο μακάρι να κάνετε κάτι και σε αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπραβο δήμαρχε καινούργια παντου όχι όπως πριν! !!!

      Διαγραφή
  15. Τώρα που βρέχει παιδικές χαρές
    η Λαγγαδια που είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δημαρχε λεβέντη μπράβο όλα
    Καινουργια Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη μου Δημήτρη μου
      μου εχτισες το σπίτι μου? ΠερικλοΛαγκαδιανη συμμαχία 31 παιδιών

      Διαγραφή
    2. Επιτέλους καινούργια όχι Μπαλώματα και βάψιμο Όπως πριν

      Διαγραφή
  17. Η Λαγγαδια ακούει; η' πάγωσε το σημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ε εσείς παιδιά της Λαγγαδιας Τώρα πρέπει να βάλετε τα
    δυνατά σας που το αφεντικό
    Τρελάθηκε και τα βάζει όλα
    Καινουργια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και στον Αρχάγγελο περιμένουμε και παρακαλούμε, 2 χρόνια, να ξηλωθούν και να αντικατασταθούν τα παιχνίδια της παιδικής χαράς που είναι άκρως επικίνδυνα για τα παιδιά στην κατάσταση που βρίσκονται! Ή μήπως πρέπει να γίνει πρώτα τίποτα ανεπανόρθωτο ; κι εδώ παιδιά ζουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Με θαυμασμό βλέπω τις φωτογραφίες και θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια στο δημοτικό συμβούλιο και στο δήμαρχο γιατί τα λόγια του τα κάνει πράξεις καινούργια Παιχνίδια και όργανα με αισιοδοξία για την Αλμωπια για τα νέα παιδιά με αγάπη από την
    αγαπημένη σας σε όλους
    ΛΑΓΚΆΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η διαφορά είναι ότι φτιάχνεται Παιδική χαρά με καινούργια υλικά και όχι ανά παλαίωση που βλέπαμε Πριν όλο μπογιά στα Σκουριασμενα και κατά στραμμένα σίδερα αυτή η δημοτική αρχή σέβεται τον
      Πολίτη και δεν τον
      Ξεγελάει με παλιά υλικά

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News