Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Δημιουργία μουσείου στη Χρυσή - Αξιοποίηση του Κάστρου

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΧΡΥΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την δημιουργία μουσείου στο κτίριο που παλαιότερα στέγαζε το σχολείο της Χρυσής, έχει δρομολογήσει ο Δήμος Αλμωπίας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γι’ αυτό το λόγο, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σίμο Σωτηριάδη και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας και Έργων κ. Χρήστο Γεωργίου επισκέφθηκαν τον συγκεκριμένο χώρο. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Ιασωνίδης.

Όπως διαπιστώθηκε, ο χώρος βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση, ωστόσο είναι απαραίτητο να καθαριστεί και να γίνουν εργασίες συντήρησης και επισκευής, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να εξοπλιστεί.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία ενός θεματικού μουσείου, που θα σχετίζεται με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και την ιστορία και λαογραφία της Μικράς Ασίας σε συνεργασία και με τον Σύλλογο που δραστηριοποιείται στο χωριό και άλλων τοπικών Συλλόγων. Φυσικά, αυτές είναι μόνο κάποιες από τις σκέψεις που υπάρχουν και είναι βέβαιο ότι στην πορεία θα υπάρξουν κι άλλες ανάλογες ιδέες σε συνεργασία πάντα με την τοπική κοινωνία και τους φορείς του χωριού.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:

«Στόχος μας είναι να δώσουμε στον επισκέπτη της Αλμωπίας περισσότερες επιλογές κατά τη διαμονή του. Η Χρυσή μπορεί να παρέχει πολλές δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού, καθώς έχει και το φημισμένο Κάστρο που χρονολογείται στην εποχή του Βυζαντίου και για το οποίο έχει γίνει μελέτη ανάδειξης και αποκατάστασης αξίας 83.000 ευρώ από πρόγραμμα interreg. Στα πλαίσια λοιπόν της ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης, θα οργανώσουμε ένα μουσείο σε αυτόν τον υπέροχο χώρο ο οποίος αν αξιοποιηθεί σωστά θα αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για τον τόπο μας. Το επόμενο διάστημα θα δρομολογήσουμε τις εργασίες συντήρησης και ελαιοχρωματισμού, ώστε να προχωρήσει αυτή η ιδέα, την οποία θα υλοποιήσουμε με τη βοήθεια των φορέων και όλων των κατοίκων του χωριού».


















7 σχόλια:

  1. Ευχης εργο ολα τα κλειστα σχολεια να μετατρεπονται σε μουσεια αναλογα με το τι εχει να αναδειξει ο καθε οικισμος.Ειναι λυπηρο παλαια κτηρια αλλα καλοφτιαγμενα να αφηνονται στο ελεος του χρονου και της εγκαταλειψης.πχ στην εισοδο του οικισμου της Λαγκαδιας μας υποδεχεται η εικονα ενος "πληγωμενου"κτηριου με ξεχωριστη αισθητικη ωστοσο ,παρα την εγκαταλειψη και οτι συνεπαγεται απο αυτην..σιγουρα οι εποχες ειναι δυσκολες για τετοιες παρεμβασεις ,αλλα μπορουμε να ελπιζουμε οτι το ονειρο θα γινει καποια στιγμη πραγματικοτητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mόνο η Λαγκαδιά δεν πρέπει να ασχοληθεί με αυτό το θέμα, είναι ο μοναδικός οικισμός που αξιοποίησε το σχολείο. Όσοι ξέρουν καταλαβαίνουν, όσοι δεν ξέρουν αν επισκεφτούν τον χώρο θα καταλάβουν πόσο πληγωμένο είναι το κτήριο αλλά θα πληγωθεί η εικόνα που είχαν. Υπάρχει κάποιο δικαίωμα μόνο λόγω της ακριτικής περιοχής

      Διαγραφή
  2. Ρε με αυτή την λαγκαδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τα ορεινα χωριά είναι περισσότερο αδικημένα.Η Νότια Η Φουστανη Ο Αρχαγελος ,η Λαγγαδιά πραγματικά θέλουν άμεση βοηθεια.Το κεπ εξαπλατάνου ,μας πέφτει -για παράδειγμα- πολύ μακριά.Εαν φτάσουμε εξαπλάτανο τότε πάμε και αριδαία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχως Περικλεια και Αετοχωρι τα εχουμε ολα

      Διαγραφή
  4. Συχαρητήρια Δήμαρχε πού προσπαθής νά αξιοποιήσης τό τόπο μας. Παρακολουθώ οτι βαδίζεις μέ σοβαρότητα, μελέτη, πρόγραμμα, διάλογο,ωριμότητα, καί πανω από ολα χαμηλούς τόνους. Κάπιοι αλλοι κύριοι εχοντας μεγάλη οικονομική ανεση προσπαθουν να σπηλώσουν τήν ομορφη προσπάθεια που κάνετε γιά νά αλλάξει αυτός ο τόπος , κάνοντας ερωτήσεις γιά νά ικανοποιήσουν τό αρωστημένο πάθος τους καί τά εγώ τους. Πλέον οι κύριοι αυτοί ειναι ανύπαρκτοι διότι δέν εχουνε καμία δυναμική απήχηση στό τοπικό κοινό. Τους θεωρούνε επικινδυνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά κι εμείς αγαπήσαμε,αλλά δεν κάνουμε κι έτσι!Καλό παιδί είναι πάντως ,αν τον αγαπάς να τον πάρεις.

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News