Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

Γιατί οι γυναίκες χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο από τους άνδρες;

Ερευνητές από το Ινστιτούτο «Max Planck» του Μονάχου μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου 160 ενηλίκων

Πολλές φορές, ο σύντροφός μας γκρινιάζει γιατί το πρωί δεν μπορούμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι. Τώρα, όμως, η επιστήμη εξηγεί την αιτία.

Συνήθως, οι άνδρες ξυπνούν πιο εύκολα μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι, ενώ οι γυναίκες θέλουμε λίγο παραπάνω χουζούρι. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκείνοι νιώθουν περισσότερες φορές την ανάγκη για ξεκούραση, ενώ οι δικοί μας ρυθμοί σπάνια πέφτουν (και, βασικά, δεν έχουμε το περιθώριο να τους αφήσουμε να πέσουν). Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;

Ερευνητές από το Ινστιτούτο «Max Planck» του Μονάχου μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου 160 ενηλίκων, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς αυτές επηρεάζουν τη νοητική ικανότητά μας και, συγκεκριμένα, την ευφυΐα μας και την δεξιότητά μας να λύνουμε προβλήματα. Παράλληλα, προσπάθησαν να εντοπίσουν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Τι διαπίστωσαν, λοιπόν;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η απόδοση του εγκεφάλου των γυναικών αυξάνεται με έναν καλό, δηλαδή επαρκή και χωρίς διακοπές, ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αντίθετα, οι άνδρες ωφελούνται περισσότερο από σύντομους «υπνάκους» όταν νιώθουν κουρασμένοι.

Προηγούμενη, αντίστοιχη έρευνα, που είχε πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Loughborough της Βρετανίας, είχε δείξει ότι οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο γιατί ο εγκέφαλός τους είναι πιο σύνθετος από εκείνο των ανδρών. Ειδικότερα, ο καθηγητής Τζιμ Χορν είχε εξηγήσει: «Οι γυναίκες τείνουν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα – το γνωστό multitasking – και γι' αυτό χρησιμοποιούν περισσότερα σημεία του εγκεφάλου τους συγκριτικά με τους άνδρες. Συνεπώς, η ανάγκη για ύπνο είναι μεγαλύτερη».

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που ο σύντροφός σας θα προσπαθήσει να σας ξυπνήσει νωρίς το πρωί, μπορείτε να απαντήσετε ότι η επιστήμη είναι.... με το δικό σας μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News