Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Ανάστατος ο κλάδος της Ειδικής Αγωγής στην Πέλλα - Διαβάστε το κείμενο

Κείμενο προς Γονείς

Αγαπητοί γονείς,
Κυρίες και Κύριοι
Καλή Χρονιά, με υγεία για σάς και την οικογένεια σας.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Ειδικής Αγωγής:

Ο ΕΟΠΥΥ, προχώρησε σε ανακοίνωση αλλαγών στο χώρο των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής στις 22/12/16. Συγκεκριμένα μας κάλεσε , όσους παρέχουμε υπηρεσίες “Ειδικής Αγωγής”, να υπογράψουμε συμβάσεις μέχρι τις 30/12 μετά από διαπραγμάτευση 4 ημερών, προκειμένου η κάλυψη της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή να γίνεται προς τους συμβαλλόμενους επαγγελματίες και επιχειρήσεις αντί προς τους γονείς , όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Πολλοί θα πουν: “Τέλεια, επιτέλους δεν θα πληρώνουμε εμείς και δεν θα περιμένουμε πλέον να τα εισπράξουμε από τον ΕΟΠΥΥ”. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει αν η σύμβαση που μας προτείνουν δεν παρουσίαζε σοβαρότατα προβλήματα, σοβαρές ελλείψεις και ανακρίβειες, με επικίνδυνα ελλιπές νομικό πλαίσιο και δεν μεροληπτούσε σκανδαλωδώς υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Όπως μας διατυπώθηκε, βασικός στόχος είναι η μείωση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τις υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής βάσει και των μνημονιακών δεσμεύσεων. Ο πρόσφατος νόμος 4447- άρθρο 34 που ψηφίστηκε 21/12/16 , περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2017 – 1,5 δις ευρώ, χωρίς όμως να ορίζει ποιο είναι το ποσό για την Ειδική Αγωγή και για τις άλλες υποκατηγορίες. Αντίθετα, αναφέρει ότι το όριο της δαπάνης θα προσδιορίζεται ανά 3-6 μήνες με απόφαση του Υπουργού Υγείας, σε συνάρτηση με τις άλλες υποκατηγορίες, δηλαδή η Ειδική Αγωγή θα “ανταγωνίζεται“ τη δαπάνη για τα νοσήλια και τις διαγνωστικές εξετάσεις! Επιπλέον προβλέπεται ότι όταν η πραγματική δαπάνη, δηλαδή το απαιτούμενο κόστος των ειδικών θεραπειών που παρέχονται στα παιδιά σας, είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, η διαφορά θα καλύπτεται από τους συμβαλλόμενους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, θα επιβάλλεται, δηλαδή, ένας αυτόματος “κόφτης” στη δαπάνη και μια αυτόματη και οριζόντια μείωση στο συμφωνημένο κόστος των θεραπειών.

Επιπλέον, μας γνωστοποιήθηκε ότι με τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης – ΕΦΚΑ- πρόκειται να κλείσουν τα τοπικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί το φόρτο από τους περίπου 3 εκ ασφαλισμένους του ΙΚΑ που θα προσέρχονται για είσπραξη δαπανών σε χρήμα, μεταξύ των οποίων και αυτές για Ειδική Αγωγή. Σαν απάντηση ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να προχωρήσει σε κατάρτιση συμβάσεων με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμία προετοιμασία.

Εμείς επιδιώκουμε να οργανωθεί καλύτερα και αποδοτικότερα ο χώρος των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής τον οποίο υπηρετούμε και γνωρίζουμε καλά , έχουμε δε επανειλημμένα, καταθέσει προτάσεις στον ΕΟΠΥΥ ήδη από το 2012, όπως και τώρα.

Με τα δεδομένα που προτάσσει ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας , για άλλη μια φορά, επιχειρείται οριζόντια μείωση της δαπάνης αντί του εξορθολογισμού και της οργάνωσης βάσει δεδομένων και κριτηρίων.

Όλοι οι σύλλογοι και τα σωματεία επαγγελματιών-επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουμε τις υπηρεσίες «Ειδικής Αγωγής» σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τη μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας σε βάρος της παροχής των υπηρεσιών αυτών. Ως επαγγελματίες που σεβόμαστε στοιχειωδώς την επιστήμη και το επάγγελμά μας, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε σύναψη συμβάσεων με αυτούς τους όρους.

Αντίθετα, ζητήσαμε παράταση του υπάρχοντος καθεστώτος τουλάχιστον για ένα 3μηνο, προκειμένου να διαπραγματευτούμε σοβαρά στην κατεύθυνση μια βιώσιμης λύσης για το χώρο της Ειδικής Αγωγής, μιας λύσης που να επιτρέπει σε σάς να έχετε τις υπηρεσίες που χρειάζονται τα παιδιά σας και σε μάς να εξακολουθήσουμε να είμαστε σε θέση να τις παρέχουμε.

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι θα υποβληθούν κανονικά οι δαπάνες για το μήνα Δεκέμβριο και ότι πιθανότατα για τον Ιανουάριο θα ισχύσει το ίδιο- τωρινό καθεστώς, με κατάθεση των αποδείξεων στα περιφερικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ και για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ οι οποίοι θα πρέπει να ενημερωθούν από το τοπικό τους υποκατάστημα.

Εμείς επιδιώκουμε, παρόλα αυτά, να αρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση και να συμβάλλουμε στη βελτίωση του πλαισίου παροχής υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής.

Σας θέλουμε σύμμαχο σε αυτή μας την πορεία και σας καλούμε, εσάς που μας έχετε επιλέξει και χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, να στηρίξετε την προσπάθειά μας για βιώσιμες, ωφέλιμες για σας και δίκαιες λύσεις στο χώρο της “Ειδικής Αγωγής”, διαβεβαιώνοντας σας ότι θα εξαντλήσουμε τα μέσα για να εξακολουθήσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που χρειάζεστε.

Με εκτίμηση

Οι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής Νομού Πέλλας:
Αγγελακάκη Ελένη Λογοθεραπεύτρια
Αγοραστού Λιλιάνα Λογοθεραπεύτρια
Ανδρέαδης Τηλέμαχος Εργοθεραπευτής
Αραμπατζής Μιχάλης Λογοθεραπευτής
Αρνάκης Κων/νος Λογοθεραπευτής
Βασδόκα Χριστίνα Ιδιοκτήτρια Θεραπευτικών Κέντρων
Βέργου Ιώαννα Ψυχολόγος
Ιορδανίδου Κλεονίκη Λογοθεραπεύτρια
Καλαϊτζίδης Ηλίας Λογοθεραπευτής
Κικίδης Θεόδωρος Εργοθεραπευτής
Λάζου Μαρία Λογοθεραπεύτρια
Μάινου Ιώαννα Λογοθεραπεύτρια
Μυτιτενίδου Κυριακή Εργοθεραπεύτρια
Νικολαΐδου Ζώη Λογοθεραπεύτρια
Ουρτζάνη Μαγδαληνή-Χρυσοβαλάντω Λογοθεραπεύτρια
Παδαρνίτσα Ρούλα Λογοθεραπεύτρια
Πασχώνης Αναστάσιος Λογοθεραπευτής
Πέικου Κων/να Εργοθεραπεύτρια
Πετρίδης Ελευθέριος Λογοθεραπευτής
Σχοινά Λιάνα Ψυχολόγος
Τσάνη Δήμητρα Λογοθεραπεύτρια
Φωτίου Καλλιόπη Λογοθεραπεύτρια
Χατζηγεωργίου Κων/νος Εργοθεραπευτής
Χειμονόπουλος Χρήστος Λογοθεραπευτής

8 σχόλια:

  1. Για να πάει μπροστά οτιδήποτε πρέπει κάποιος να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα με ότι αυτό συνεπάγεται,αποδεχόμενος το ρόλο του κακού ,πηγαίνοντας κόντρα σε συντεχνιακά συμφέροντα.Ας κάνω εγώ λοιπόν τον κακό.Γονάτισε όλη η κοινωνία με τα μέτρα που πήραν και κόπηκαν Ε.Κ.Α.Σ,επιδόματα πολυτέκνων,ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ,μειώθηκαν οι παροχές υγείας ενώ αυξήθηκαν οι εισφορές υπέρ αυτής και χίλια δυό άλλα.Σε ένα τομέα που αμοίβεται με 30+ ευρώ τα 45 λεπτά ,αρνείστε να συμμετέχετε στην προσπάθεια των συνανθρώπων σας;Αφού δε σας αρέσει το προτεινόμενο καθεστώς, που τώρα ισχύει για τους πελάτες σας, γιατί δεν αντιδράσατε τόσο καιρό;Όταν πριν δημιουργηθεί ο ΕΟΠΠΥ,οι αγρότες,που πολλοί από εσάς ανήκετε σε αγροτικές οικογένειες,δεν παρείχε τέτοιες υπηρεσίες και όντας αδύναμοι οικονομικά δεν είχαν πρόσβαση στα κέντρα σας ,τους σκεφτήκατε;Κάντε επιτέλους και λίγη αυτοκριτική και προσγειωθείτε ρε παιδιά.Χωρίς θυσίες και μακριά από την υπόλοιπη κοινωνία δε φτιάχνει ο κόσμος.Και στο κάτω κάτω της γραφής,δεν υπάρχει για μένα κανένας λόγος που να δικαιολογεί τόσο ψηλές αμοιβές και μάλιστα σε λειτούργημα σαν το δικό σας και όχι σε επάγγελμα.Οι συνάδελφοι σας σε δημόσιους φορείς ,εργαζόμενοι σε χειρότερες συνθήκες και με αμοιβή που αντιστοιχεί σε λιγότερο από μιας βδομάδας εργασίας σας ,τι να πούνε;Και πληρώνονται από ΕΣΠΑ κάθε έξι και βάλε μήνες(ηλιαχτίδα).Παρακαλώ να απαντήσετε,αν έχετε την καλοσύνη,στα συγκεκριμένα ερωτήματα μου πραγματικά και ειλικρινά,όπως είναι και το σχόλιο μου.Εκτιμώ το έργο σας,όπως και οι περισσότεροι γονείς αλλά θεωρώ έχετε άδικο και δεν είναι λογικό να αρνείστε να έρθετε στη θέση που είμαστε εμείς τόσα χρόνια.Το θεωρώ τουλάχιστον ανήθικο και υποκριτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και ανώνυμο το σχόλιο θα απαντήσω ονομάζομαι κικιδης Θεόδωρος και έχω την τύχη να υπηρετώ το λειτούργημα του εργοθεραπευτη. 1ον δεν αμοιβομαστε με αυτές τις τιμές που ανώνυμα γράφετε.Προφανώς δεν διαβάσατε την επιστολή Γτ δεν αναφέρεστε καθόλου στα ριμπεητ στο λεγόμενο κόφτη που θα αποζημιώνει την θεραπεία με 4 και 5 ευρό και θα πληρώνει στην καλύτερη κάθε 3 ή 4 μήνες. Επίσης με το τωρινό καθεστώς οι γονείς δεν επιβαρύνονται κάτι αφού το ποσό καλύπτεται από το ταμείο και οι γονείς παίρνουν την απόδειξη που τους αναλογεί. Είμαστε ο μόνος κλάδος που πληρώνει κανονικά την εφορία αφού όλες οι δαπάνες μας φαίνονται από τις αποδηξεις. Σε έρευνα που έγινε πρόσφατα Είμαστε ο μόνος κλάδος που αποδίδει στο κράτος τόσες πολλές εισφορές και φόρους. Θα ήθελα να μου πείτε το επάγγελμα σας για να δούμε αν είμαστε ή όχι στην ίδια θέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε μου απαντήσατε σε τίποτα από τα συγκεκριμένα ερωτήματα.Οι αμοιβές είναι όντως αυτές που ανέφερα.Την εφορία την πληρώνει ο κλάδος επειδή γίνεται δαπάνη στον ΕΟΠΠΥ από τους γονείς.Αν δε γινόταν αυτό είμαι σίγουρος λόγω της παιδείας μας πως θα φοροδιαφεύγατε,όπως οι υπόλοιποι,πλην των χαμηλόμισθων κρατικών συναδέλφων σας.Την εφορία τους πληρώνουν όλοι οι αμοιβόμενοι από κρατικούς φορείς,προμηθευτές,πάροχοι υπηρεσιών κλπ.,με κλίμακα που ισχύει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες(άλλο παροχή υπηρεσιών και άλλο υλικών,πχ φαρμακοποιοί).Αν παραμείνει το καθεστώς και μειωθούν οι τιμές που αποζημιώνονται οι γονείς ,τι θα κάνετε;(απάντησα έμμεσα στα του ριμπέητ;)Επειδή το ίδιο έγινε με τους φυσικοθεραπευτές, πιστεύω πως θα γίνει αυτό τελικά και με εσάς αναπόφευκτα και είναι προς όφελος του πολίτη που πληρώνει υπερβολικές εισφορές με αναντίστοιχες παρεχόμενες υπηρεσίες(για να μη παρεξηγηθώ,δεν το εύχομαι αλλά ως ρεαλιστής πιστεύω πως τελικά θα γίνει).Ως πολίτης προτιμάτε να πάρετε ένα παραπεμπτικό και να κάνετε μία συνεδρία εργοθεραπείας ή φυσικοθεραπείας δωρεάν,ή να πληρώσετε εσείς ένα ποσό υψηλό και να πάρετε πίσω ένα πολύ μικρότερο ποσό μερικούς μήνες μετά, με τις οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι και τις εισφορές που πληρώνουμε;Το πρόβλημα σας σχετίζεται με εσάς και το κράτος.Εγώ διεκδικώ τα δικαιώματα μου και των συμπολιτών μου όπως εσείς, να έχω παροχές που πληρώνω, και εσείς θέλετε να πληρώσουμε πάλι εμείς τη νύφη.Είναι δίκαιο και ηθικό αυτό;Αν θέλετε απαντήστε μου τουλάχιστον στα τελευταία δύο ερωτήματα.

      Διαγραφή
    2. Οι δαπάνες είναι το ποσό που δίνει ο εοπυυ ούτε ευρώ παραπάνω!!! Δεν επιβαρυνεται κάνεις. Απαντήστε μας εσείς γιατι εξαιρειται συνεχώς τους εκλεκτούς μας συναδερφους που εκτιμώ το έργο τους..αναφέρομαι στους χαμηλομισθους κρατικους συναδερφους όπως αναφέρατε παραπάνω! Νομίζω πως δεν έχει καμία σχέση ενας δημόσιος υπάλληλος και ένας ελευθερος επαγγελματίας που συντηρεί γραφείο και πλήρωνεΙ μηνιΑία ενοίκια, ασφάλεια, υπαλλήλους, Δου, δεη κλπ. Γενικά μας παρουσίαζεται να τρώμε με χρυσά κουτάλια κάτι το οποίο δεν ισχύει!!! Μιλάτε για υπέρογκα πόσα τα οποία δεν γνωρίζετε καν αν φτάνουν στα χέρια μας!!! Δεν γνωρίζετε πόσα "πιστολια" τρώει ο καθένας τη χρονιά και πόσα λεφτά έχουμε να μαζευουμε από γονείς που εξυπηρετούμε επειδή δυσκολεύονται.Αν παραμεινει το καθεστώς και μειωθούν οι τιμες θα προσαρμοστουμε στην κατάσταση και εμεις!Θα πρεπει να πληρωνομαστε όμως μέσα σε λογικά πλαίσια όχι μία φορά το εξάμηνο και με τα όσα χρήματα διαθέτει το κράτος μας... Γιατί έτσι σίγουρα δεν θα μπορούμε να παρέχουμε ποιοτικες θεραπειες για τα παιδιά σας αφού δεν θα μπορούμε καν να συντήρησουμε τα γραφεία μας!!! Το θέμα είναΙ να καταλάβετε ότι αυτό που θέλει να περάσει ο εοπυυ θα έχει αντίκτυπο σε ολουΣ. Και πάνω από όλα στην ποιότητα των θεραπειών και κατεπεκταση στα ίδια τα παιδιά!! Και επειδή αναφερθηκατε σε φυσιο θεραπευτές σας παροτρυνω να ρωτήσετε κάποιον που είναι συμβεβλημενος με τον εοπυυ πώς τα βγάζει πέρα..οι περισσοτεροι είναι σε άθλια κατάσταση και ζορίζονται ακόμα να ανταπεξελθουν στις βασικές τους ανάγκες. Και για αυτό πολλές φορές διαφεύγουν στο γεγονός να επιβάρυνουν τον πελάτη τους ένα μικρό ποσό. Κάτι τελευταίο παρολο που γράφετε ανώνυμα κάτι το οποιο δεν μου αρέσει...απαντήστε μου εσείς τι θεωρείτε δίκαιο και ηθικο; να δυσκολεύεται ο θεραπευτής να ανταπεξελθει στις υποχρεώσεις του και δεν εννοω μόνο τα του γραφείου αλλά και τα του σπιτιού του!εσείς μπορείτε να ζήσετε όταν πληρώνεστε μια φορά στους 6 μηνες;; πολλοί θεραπευτές ειναι γονείς. Πως θα παρέχουν τα απαραίτητα στα παιδιά τους; Εσείς σε λίγο θα μας πείτε να δουλεύουμε και αφιλοκερδώς. Που σας ξανατονιζω οι περισσοτεροι συναδερφοι βοηθουν πολλές οικογενειες με τον τρόπο τους. Το πρόβλημα μας δεν σχετίζεται σε εμάς και το κράτος.Σίγουρα είναι άμεσα ενδιαφερομενός ο γονιός γιατί όταν ο θεραπευτής δεν μπορεί να ανταπεξελθει θα ζητήσει από τους γόνεις.. Εμείς για αυτό παλεύουμε γιατί δε θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημειο. Εσείς αλήθεια τι επαγγελεστε;;

      Διαγραφή
    3. Επίσης να σημειωθεί κάτι που ξέχασε να αναφέρει ο ανώνυμος κύριος ή δε το γνωρίζει ότι ο εοπυυ με τη νέα σύμβαση υποβαθμίζει την ποιότητα των θεραπειών αφού τις ορίζει στα 30 λεπτά. Αν λοιπόν του φαίνονταν λίγα τα 45 τι θα πει τώρα για τα 30;

      Διαγραφή
  3. Αυτό με το ριμπεητ είναι σαν να έρθω εγώ στο μαγαζί σου να πάρω κάποια πράγματα που έχουν πχ 15 ευρό να μη σε πληρώσω στην ώρα σου οπότε εσύ θα έχεις κανονικά νοίκια εισφορές τεβε ρεύματα εφορία κλπ να τρέχουν να έρθω μετά από 5 μήνες και να σου πω ότι τελικά τα πράγματα που πήρα λόγω μειωμένου προϋπολογισμού σε μπορώ να σου τα πληρώσω με 15 ευρό αλλά με 6...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κράτος μας δυστυχώς δεν έχει δομές για να καλυφθουν θεραπευτικά όλα αυτά τα παιδιά.οπότε είναι "υποχρέωση" του να χρηματοδοτεί τους γονείς για να πηγαίνουν ιδιωτικά. Προσωπικα εχω εργαστει και σε δημοσια δομη και δεν νομιζω πως εχει καμια σχεση ο ιδιωτικος με τον δημοσιο φορεα!!!έχετε σκεφτει πότε πόσα από τα χρήματα μας επιστρέφουν στο κράτος από τις εισφορές κ τις υπερβολικές φορολογιες που εχουμε;; δεν νομίζω ότι υπάρχουν συνάδερφοι όπου κοιτάνε απλά να αρπαξουν τα χρήματα από τις οικόγενειες !! Κατανοούμε πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και για αυτό κάνουμε διευκολυνσεις στις οικογενειες που παρεχουμε τις υπηρεσιες μας! Οι οικογένειες παλαιοτερα που δεν μπορούσαν να εισπράξουν τα χρήματα απο τα ταμεια τους δεν πλήρωναν ίδιο ποσό με αυτούς που εισεπραταν όλο το ποσό!! Το πόσο αξιολογεί ο καθένας τη δουλειά του είναι δικό του θέμα δεν νομίζω πως είμαστε εδώ για να κρίνουμε την αμοιβή των θεραπευτων. Θεωρώ πως σαν γονιός θα έπρεπε να στηρίζετε την προσπάθεια των θεραπευτων που διεκδικουν τα χρήματα αυτά. Εσείς σκεφτήκατε τι θα κάνουν τόσες οικογένειες αν εμείς συλλογικά αρνηθουμε τις συμβάσεις (όπως και έχει γινει)??. Εμείς όμως αποφασισαμε πώς ότι και αν γίνει θα στηρίξουμε τις οικόγενειες και τα παιδιά μας γιατί πάνω από όλα είμαστε θεραπευτές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ρε παιδιά 30 ή ακόμη και 35 ευρώ την ώρα δεν σας φαίνεται υπέρογκο ποσό; αυτά πάνε να συμμαζέψουν, γιατί γινόταν σπατάλη, άσε που σε κρατούσαν εκει για να σε αρμέγουν συνέχεια. Ελεος πια, να ξέρουμε και τι λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News