Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

«Τρομοκράτες»... ρίχνουν την τουρκική λίρα σύμφωνα με τον Ερντογάν

Ο στόχος είναι να γονατίσουν την Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε την ιλιγγιώδη πτώση της τουρκικής λίρας σε παρεμβάσεις στις αγορές από ανθρώπους -που χαρακτήρισε «τρομοκράτες»- οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, έχουν στόχο να εξασθενήσουν την οικονομία της χώρας του.

«Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε έναν τρομοκράτη που χρησιμοποιεί ως όπλο μια βόμβα και έναν τρομοκράτη που χρησιμοποιεί για τους σκοπούς του το δολάριο, το ευρώ και τα επιτόκια», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον αιρετών τοπικών αξιωματούχων στην Άγκυρα.

«Ο στόχος είναι να γονατίσουν την Τουρκία και χρησιμοποιούν τα επιτόκια σαν όπλο για να το επιτύχουν» πρόσθεσε.

Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει πτώση σχεδόν 7% από την αρχή της χρονιάς, με φόντο την πολιτική αβεβαιότητα και μια σειρά φονικών επιθέσεων.

Η πτώση της ισοτιμίας της επιταχύνθηκε από τη Δευτέρα που η Εθνοσυνέλευση άρχισε να εξετάζει το σχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία ενισχύει τις εξουσίες του Ερντογάν και καθιστά νευρικές τις αγορές.

Οι οικονομολόγοι εκφράζουν φόβους ότι η πτώση αυτή θα συνεχιστεί, δεδομένης της αβεβαιότητας όσον αφορά την ασφάλεια -με τις διάφορες επιθέσεις που συνδέονται με την κουρδική εξέγερση και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος- και την πολιτική αστάθεια, καθώς πλησιάζει η πιθανή μετάβαση της χώρας σ' ένα προεδρικό σύστημα.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα επιχείρησε την Τρίτη να συγκρατήσει την πτώση του νομίσματός της με μια ένεση 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όμως το μέτρο δεν είχε την επιτυχία στην οποία υπολόγιζε η κεντρική τράπεζα και οι οικονομολόγοι το χαρακτήρισαν ανεπαρκές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News