Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ατελείωτες συζητήσεις για αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής


Ένα ακόμη επεισόδιο στο συγκεκριμένο σίριαλ

Ακόμα ένα επεισόδιο στο σίριαλ υπό τον τίτλο «Αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής», προβλήθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο: ορισμένες από τις αλλαγές τις οποίες «προβλέπει» το σενάριο που εν πολλοίς είναι γνωστό εδώ και μήνες –ορισμένες συζητιούνται για χρόνια- αποτέλεσαν αντικείμενο μιας νέας συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Οπως έγινε γνωστό, στη συνεδρίαση αυτή ετέθησαν οι γνωστές και από πρόσφατες δηλώσεις προτάσεις του κ. Ν. Βούτση για την προοπτική εκλογής του Προέδρου της Βουλής με φανερή ψηφοφορία (υπενθυμίζεται πως η ψηφοφορία ως τώρα είναι μυστική), για το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των Αντιπροέδρων (είναι επτά), ενώ ετέθησαν εκ νέου τα ζητήματα της «καλής νομοθέτησης» μέσω και της αντιμετώπισης του φαινομένου των άσχετων τροπολογιών, ή και εκείνου της μη προσέλευσης υπουργών στην διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Δύο φαινόμενα τα οποία έχουν, ως γνωστόν, προσλάβει μεγάλες διαστάσεις ειδικά την τελευταία διετία.

Ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει πότε με συγκροτημένο τρόπο οι όποιες αλλαγές θα τεθούν προς έγκριση από την Ολομέλεια. Προ εβδομάδος, με την ευκαιρία ορισμένων «περιφερειακών» αλλαγών του Κανονισμού, ο κ. Βούτσης είχε πει κατά την διάρκεια συνεδρίασης πς ελπίζει οι σχετικές συζητήσεις να ολοκληρωθούν εντός μηνός – δηλαδή ως το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι «προθεσμίες» τα τελευταία έτη στο Κοινοβούλιο τίθενται μεν, δεν τηρούνται δε. Ειδικά για θέματα αλλαγών του Κανονισμού, προκειμένου να καταστεί η λειτουργία του.

Κοινοβουλίου καλύτερη και αποτελεσματικότερη, η κατάσταση μόνο ως απολύτως αποκαρδιωτική μπορεί να χαρακτηριστεί: άπαντες επισημαίνουν την ανάγκη όχι μόνο εκσυγχρονισμού του Κανονισμού, αλλά και εφαρμογής του, αλλά ουδέν ουσιαστικό έχει γίνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε επισημάνει με τρόπο εμφατικό ποιές αλλαγές πρέπει να γίνουν, ωστόσο ως κυβέρνηση περιορίζεται να διατηρήσει τα «κακώς κείμενα». Οταν δε προέκυπταν κάποιες κινήσεις αλλαγών, αυτές ήταν επί ζητημάτων που δεν αφορούσαν κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια τον Απρίλιο του 2016 κλήθηκε να ψηφίσει αλλαγές οι οποίες αφορούσαν διευθετήσεις υπαλλήλων της βουλής και «κόκκινα δάνεια» βουλευτών. Προ ολίγων ημερών, πάλι, η Ολομέλεια ψήφισε για τον αριθμό των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων, για τη δυνατότητα εγκύων να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, ή και για θέματα λειτουργικά, οικονομικού χαρακτήρα, της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News