Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017

Αυτό είναι το νούμερο 1 σημάδι που δείχνει ότι η σχέση σου έχει πρόβλημα!

Ο δρόμος στις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων δεν είναι ποτέ στρωμένος από ροδοπέταλα

Μια απλή γνωριμία μπορεί να καταλήξει σε έναν έντονο ενθουσιασμό. Μια έλξη. Κι έπειτα, δυο άνθρωποι να ενώσουν τις ζωές τους, όχι απαραίτητα με επίσημο τρόπο και να δημιουργήσουν αυτό που λέμε «δεσμό».

Στην αρχή, ο δεσμός μοιάζει με παραμύθι και μέσα από αυτόν γεννιούνται η χαρά, η ευτυχία, η αγάπη. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να μοιράζονται. Να κατανοούν. Να συμβιβάζονται. Να νοιάζονται. Κάποιες φορές και να αλλάζουν μικρές πτυχές του χαρακτήρα τους, προκειμένου να μην απογοητεύσουν το άλλο τους μισό.

Ομως και οι ερωτικές σχέσεις δεν παύουν να παραμένουν ανθρώπινες και αυτές χαρακτηρίζονται από εντάσεις και προβλήματα.

Δυο άνθρωποι μαλώνουν γιατί διαφωνούν ή γιατί ζηλεύουν. Ενίοτε για τις δουλειές του σπιτιού και για τρίτα πρόσωπα. Αλλες φορές για τα οικονομικά και τα επαγγελματικά τους ή ακόμα και για τη σεξουαλική τους ζωή.

Κάπως έτσι αρχίζουν σταδιακά να αποσυνδέονται και οι ειδικοί αρχίζουν ολοένα και περισσότερο να ανατρέχουν στη δουλειά του ψυχολόγου Τζον Γκότμαν, ενός καθηγητή του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και πιο συγκεκριμένα σε αυτούς τους παράγοντες που ο ίδιος αποκαλεί ως «τέσσερις καβαλάρηδες».

Ο όρος αυτός αναφέρεται σε τέσσερις παράγοντες: την περιφρόνηση, την επιθετικότητα, την άσκηση κριτικής και την έλλειψη συνεργασίας, που είναι «κλειδιά» στις εντάσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα ζευγάρια, καθώς πρόκειται για μορφές επικοινωνίας που προδίδουν το τέλος μιας σχέσης.

Ο Γκότμαν μάλιστα ξεχώρισε την περιφρόνηση ως το πιο «θανάσιμο» αίσθημα.

Η Ελλη Λισίτσα εξηγεί στο The Gottman Relationship Blog, πως όταν συμπεριφερόμαστε με περιφρόνηση τείνουμε να δείχνουμε κακία, είμαστε αγενείς, γελοιοποιούμε τους άλλους, τους κοροϊδεύουμε.

Στόχος της περιφρόνησης είναι να νιώσει κανείς μίσος και ανάξιος, ασήμαντος.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας του ανάμεσα σε ζευγάρια που δεν κατάφεραν να σώσουν το γάμο τους ο Γκότμαν διαπίστωσε ότι η περιφρόνηση ήταν ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά. Δηλητηριάζει, καταστρέφει τις σχέσεις και αποτελεί τη μεγαλύτερη ένδειξη διαζυγίου σύμφωνα με τον ψυχολόγο.

Το αντίδοτο σε αυτό το αίσθημα είναι ο σεβασμός και η εκτίμηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News