Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Xωρίς αστερίσκους η δέσμευση της κυβέρνησης για «κόφτη» στις συντάξεις

Τα δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση της αρχίζουν τώρα

Το Μέγαρο Μαξίμου ομολογεί την πλήρη συμμόρφωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τις υποδείξεις των θεσμών και του ESM.

Και τώρα, τι; Η κυβέρνηση – έστω και με non paper με συντάκτη το Μαξίμου, ανήμερα της γιορτής των Χριστουγέννων- έσπευσε να δώσει στην δημοσιότητα την δική της εκδοχή για την συμμόρφωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τις υποδείξεις των Ευρωπαίων εταίρων και ειδικότερα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Έστω και με κεκαλυμμένες εκφράσεις και διατυπώσεις η κυβέρνηση παραδέχεται και ομολογεί δίχως άλλο την πλήρη υποχώρηση της μπροστά στη σθεναρή στάση των εκπροσώπων των Θεσμών.

Ένα γεγονός που πρέπει να συνεκτιμηθεί για την συνέχεια των διαπραγματεύσεων σε σχέση με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και βεβαίως, της επανεκκίνησης των διαβουλεύσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε δίχως άλλους αστερίσκους εσωτερικής κατανάλωσης για την λειτουργία του «κόφτη» στις συντάξεις παρά την προσπάθεια της να καθησυχάσει το κομματικό ακροατήριο της ότι «η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα έχει συμφωνήσει».

Η αλήθεια είναι μία και μόνη: Αν ο «μποναμάς Τσίπρα» στους χαμηλοσυνταξιούχους βγάλει εκτός στόχων το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016, τότε η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να λάβει «αντισταθμιστικά» μέτρα -ήτοι, θα καλύψει το όποιο κενό, «κόβοντας» χρήματα από εκεί που τα έδωσε, δηλαδή από τους συνταξιούχους.

Ο καθορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος με την συναίνεση των θεσμών και των εκπροσώπων τους που δεν θα κουραστούν στο «μέτρημα» αλλά και η ενεργοποίηση του «κόφτη» θα είναι από εδώ και πέρα –για τους επόμενους μήνες- ο «μικρός εφιάλτης» της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του – οικονομικό και επικοινωνιακό- θα έχουν ξεμείνει από «λαϊκά μέτρα» που θα «χρυσώνουν το χάπι»…

Με λίγα λόγια, τα δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση της αρχίζουν τώρα σε ένα πολύ πιο δυσμενές για εκείνον και τους υπουργούς του πεδίο διαπραγμάτευσης από όπου έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό η όποια σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους Θεσμούς και τους εκπροσώπους τους.

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΒΑΖΕΤΕ ΚΟΦΤΗ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΤΥΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News