Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Μόνο για ένα χρόνο η αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου - Εξαιρούνται η Ρόδος και η Κάρπαθος

Μένουν εκτός της ρύθμισης η Ρόδος και η Κάρπαθος

Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση αλλά και από τους κατοίκους των νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου αναμένεται να προκαλέσει η τροπολογία που κατέθεσε το πρωί της Δευτέρας (19.12.2016) στη Βουλή η κυβέρνηση και σύμφωνα με την οποία το "πάγωμα" της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που "σηκώνουν" το βάρος της προσφυγικής κρίσης θα έχει διάρκεια μόλις ενός χρόνου!

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικά και προβλέπει πως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 διατηρείται το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου.

Δηλαδή θα εξακολουθούν να ισχύουν για το διάστημα αυτό οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ, όπως είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τα νησιά των Ανατολικών συνόρων της χώρας που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Ωστόσο, η τροπολογία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις γιατί στις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στις 8 Δεκεμβρίου, όταν εξήγγειλε το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους είχε αναφέρει πως το "πάγωμα" της αύξησης του ΦΠΑ θα διαρκέσει όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΟ 05:00 του VIDEO:  

Το κόστος από την διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά για το 2017 εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αργά απόψε.

Όπως προβλέπεται στην τροπολογία το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ ισχύει, εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά,

β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά,

γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News