Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Εκλογές μετά τις παροχές; Δώρο σε λίγους, φόροι και μειώσεις για όλους

Ποιοι βλέπουν “επικοινωνιακά παιχνίδια” και στο βάθος... κάλπες

“Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι” λέει ο λαός και κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς το κοινωνικό αίσθημα μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα για την παροχή μιας σύνταξης στους πλέον φτωχούς μεταξύ των συνταξιούχων, αλλά και για τη μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό.

Ήταν μια παροχή που είχε διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες και ο Πρωθυπουργός δεν θέλησε να “χαθεί” στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Έτσι σε επικοινωνιακό επίπεδο πάρθηκε η απόφαση να γίνουν οι εξαγγελίες χθες έτσι ώστε να περάσει το μήνυμα της προσπάθειας της κυβέρνησης για ανακούφιση των οικονομικά αδύναμων.

Μόνο που ο προϋπολογισμός δεν έχει μια εφάπαξ παροχή, έχει μόνιμου χαρακτήρα μέτρα τα οποία έρχονται να προσθέσουν και φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη σε όλους, ενώ παράλληλα μέσα στο 2017 έρχονται να ολοκληρωθούν μέτρα όπως η περικοπή του ΕΚΑΣ, που παίρνουν οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα θα λάβουν για μια και μόνη φορά μια μικρή οικονομική ενίσχυση, ανάλογη μιας σύνταξης ή λίγο παραπάνω.

Η εξαγγελία γίνεται μάλιστα την ώρα που έχει πέσει, όπως όλα δείχνουν, ξανά στο τραπέζι το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, γεγονός που θα σημάνει μείωση (μόνιμη και αυτή όχι εφάπαξ όπως οι παροχές) από 10% ως και 36%.

Στο τραπέζι όμως έχει πέσει και η μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ που θα φέρει επιπλέον αύξηση του φόρου από 220 ως και 880 ευρώ για όλους. Το ποσό που θα κοπεί δηλαδή θα είναι ανάλογο με την παροχή προς του χαμηλοσυνταξιούχους που εξήγγειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, μόνο που θα αφορά τους πάντες και δεν θα είναι για μια και μόνη φορά, αλλά μόνιμη και αυτή.

Κάπως έτσι και με την όπια ελάφρυνση του χρέους να έχει πέσει και σε επικοινωνιακό επίπεδο στα... βράχια πολλοί είναι εκείνοι που διαβάζουν τις εξαγγελίες Τσίπρα ως “προεκλογικές παροχές” οι οποίες μάλιστα δεν έχουν ακόμη την έγκριση των δανειστών αν και από την πλευρά του Μαξίμου λέγεται ότι αυτό προβλέπεται από την συμφωνία.

Ποιες είναι οι παροχές και ποιοι ωφελούνται

Ο αριθμός των δικαιούχων συνταξιούχων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. σε σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων.

Το ποσοστό των δικαιούχων είναι 60,32% στο σύνολο των συνταξιούχων.

Αναλυτικά:

- Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).

- Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).

- 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016.

Τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

Ποιά νησιά εξαιρούνται από τον ΦΠΑ

Η αναστολή του ΦΠΑ που προαναφέραμε, αφορά στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και τα νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής, τα οποία όπως είπε και ο Αλ. Τσίπρας, έχουν πληγεί ιδαίτερα λόγω των μεταναστευτικών ροών.

Το μέτρο το οποίο αναστέλλεται, αφορούσε στην εφαρμογή της τελευταίας, τρίτης φάσης αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης, για την εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Έτσι, στα συγκεκριμένα νησιά οι συντελεστής του ΦΠΑ θα παραμείνουν κατά 30% μικρότεροι από αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση στις συγκεκριμένες περιοχές.

4 σχόλια:

  1. ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΤΕ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΑΜΑΡΑ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ:
    "... Θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας:

    Από τη μια να αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων.Και από την άλλη να τους πετούν κάποια ψίχουλα, για να εξαγοράσουν όπως φαντάζονται τη στήριξή τους στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...ετσι ακριβως ,που τα γραφεις τα ειπε ο τσιρισιμπρας. ΟΜΩΣ δεν βλεπεις ,ρε φιλε ,οτι τα εχουν " τακιμιασει"με τον Κουλη κατω απ το τραπεζι !!! Και επονται χειροτερα......

      Διαγραφή
  2. Άντε τρέξτε να τα πάρετε τωρα ρε μιζεροδεξοα ταγάρια και μετά συνεχίστε την κλάψα και το βρισίδι. Εγω τους δεξιούς δεν θα τους έδινα ούτε τον πυρετό μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μα πως μιλατε ετσι κυριε, ακομα σημερα υπαρχουν τετοια ατομα που ζουν γυρω μας, σας παρακαλω ναστε ποιο ευγενεις πουτανας γιε.

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News