Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Οι αισιόδοξες γυναίκες ίσως ζουν περισσότερο

H μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από 70.021 εθελόντριες

Οι γυναίκες που κοιτούν πάντοτε την φωτεινή πλευρά της ζωής μπορεί να μειώνουν τις πιθανότητές τους να εκδηλώσουν σοβαρά νοσήματα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στα νοσήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται ο προχωρημένος καρκίνος, η σοβαρή καρδιοπάθεια, οι πνευμονοπάθειες και τα εγκεφαλικά.

Αν και μέρος της προστατευτικής δράσης της αισιοδοξίας θα μπορούσε να εξηγηθεί με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αισιοδοξία αποτελεί από μόνη της έναν πανίσχυρο προστατευτικό παράγοντα.

Ακόμα, δε, κι αν κάποιος είναι φύσει απαισιόδοξος, μπορεί να μάθει να βλέπει το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο, λένε.

Όπως γράφουν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας, η μελέτη τους βασίσθηκε σε στοιχεία από 70.021 εθελόντριες, από τις οποίες είχε ζητηθεί να βαθμολογήσουν την αισιοδοξία τους σε μία κλίμακα από 0 έως 24.

Κατά την έναρξη της μελέτης οι γυναίκες ήσαν ηλικίας 58 έως 83 ετών και δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Οκτώ χρόνια αργότερα, 4.566 από αυτές είχαν χάσει τη ζωή τους από διάφορα αίτια.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, όσες ήταν πιο αισιόδοξες απ’ όλες διέτρεχαν κατά 29% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης από τα νοσήματα που προαναφέρθηκαν, καθώς και από λοιμώξεις.

Το εύρημα αυτό δεν άλλαξε όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που δρουν προστατευτικά στην υγεία, όπως η οικογενειακή κατάσταση (οι παντρεμένες κινδυνεύουν λιγότερο), η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση ή το ιστορικό διαβήτη, υπέρτασης, αυξημένης χοληστερόλης ή κατάθλιψης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ πιστεύουν ότι η αισιοδοξία ασκεί ευνοϊκές βιολογικές επιδράσεις στον οργανισμό, όπως η μείωση της χρόνιας φλεγμονής που αποτελεί γενεσιουργό αιτία της καρδιοπάθειας, του καρκίνου και άλλων δεινών.

Για να αυξήσετε την αισιοδοξία σας, ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έρικ Κιμ συνιστά τα εξής:

* Να γράφετε καθημερινά τρία πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη. Έπειτα από μία εβδομάδα, αναλογιστείτε πως αισθάνεστε.

* Κρατήστε ένα ημερολόγιο για δύο εβδομάδες με οτιδήποτε κάνετε για άλλα άτομα, δίχως να αποκομίζετε όφελος, ώστε να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας.

* Να σκέφτεστε συνεχώς πόσο καλά θα νιώθετε μόλις πετύχετε κάθε μικρό ή μεγάλο στόχο που βάζετε.

«Μελέτες σε διδύμους έχουν δείξει ότι η αισιοδοξία είναι μόνο κατά 25% γενετικά καθορισμένη, επομένως κατά 75% μπορεί κανείς να την καλλιεργήσει», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News