Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν διαγραφές προστίμων σε δημάρχους, περιφερειάρχες

Να σημειωθεί ότι, συνήθως μικρό ποσοστό των βουλευτικών τροπολογιών γίνεται δεκτό

Στην κορύφωσή του αναμένεται να φτάσει σήμερα το όργιο κατάθεσης υπουργικών και βουλευτικών τροπολογιών στην Βουλή καθώς είναι η τελευταία ημέρα εργασιών της Ολομέλειας για το 2016.

Ήδη, στο νομοσχέδιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό έχουν προστεθεί 19 υπουργικές τροπολογίες ενώ αναμένουν την έγκρισή τους άλλες 19 βουλευτικές πολλές εκ των οποίων είναι καθαρά ρουσφετολογικές.

Ενδεικτικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη, Σπύρος Λάππας και Αναστάσιος Πρατσόλης προτείνουν την διαγραφή προστίμων που έχουν επιβληθεί σε Δημάρχους, Περιφερειάρχες και λοιπούς αιρετούς των ΟΤΑ λόγω παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας. Ειδικότερα, η διαγραφή αφορά πρόστιμα από 1.000 εως 10.000 ευρώ για τα αδικήματα της μη τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων κατά την προεκλογική περίοδο, ανάρτησης δαπανών στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών κ.α.

Με δεύτερη τροπολογία που υπογράφεται από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα ζητείται παράταση για 12 μήνες του νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων.

Να σημειωθεί ότι, συνήθως μικρό ποσοστό των βουλευτικών τροπολογιών γίνεται δεκτό από τους αρμόδιους υπουργούς, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις «περίεργες» ρυθμίσεις που η κυβέρνηση δεν θέλει να χρεωθεί, επιχειρεί να τις νομοθετήσει ως βουλευτικά αιτήματα.


Αναφορικά με τις υπουργικές τροπολογίες ξεχωρίζουν:

- Ρύθμιση που αλλάζει τον υπολογισμό του τιμήματος απόκτησης μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Ειδικότερα, ορίζεται ότι το τίμημα για το 25% της εταιρείας θα προσδιοριστεί από ανεξάρτητο εκτιμητή. Ο υφιστάμενος νόμος προβλέπει ότι το τίμημα απόκτησης ανα μετοχή ισούται με το τίμημα που καταβάλλει ο επενδυτής. Σϋμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη «στο μέτρο που το τελικό κείμενο της σύμβασης μετοχών της ΑΔΜΗΕ ΑΕ επιφυλάσσει διαφορετικά δικαιώματα σε σύνολα μετοχών με αποτέλεσμα η αποτίμηση του 25% να μην μπορεί να εξαρτάται από την αξία του 24% αφού αυτό ενσωματώνει υπεραξίες που δεν εμπεριέχονται στο 25%».

- Με άλλη ρύθμιση προτείνεται η παράταση για ένα επιπλέον έτος το «πάγωμα» του ειδικού τέλος ταφής αποβλήτων (35 ευρώ ανα τόνο) για τους ΟΤΑ.

- Τροπολογία του υπουργείου Υγείας αλλάζει τα ανώτατο όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ και τροποποιείται η ρύθμιση για την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής – clowback- και του rebate.

Ο «βομβαρδισμός» τροπολογιών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. «Η Βουλή μετατρέπεται σε πλυντήριο της κυβερνητικής ανικανότητας» είπε ο Γιάννης Μανιάτης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να συνεχίσει «είναι ντροπιαστικό αυτό που συμβαίνει. Το νομοσχέδιο έχει 17 άρθρα και έχουν προστεθεί 19 τροπολογίες. Το προεδρείο να προστατέψει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Επιφυλασσόμαστε για το πώς θα αντιδράσουμε σε αυτό τον εξευτελισμό του κοινοβουλίου. Αδιανόητο οι τροπολογίες να είναι περισσότερες από τα άρθρα του νομοσχεδίου. Προστατέψτε την αξιοπρέπεια του Σώματος».

Επίσης, η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να εξηγήσει εάν θα κάνει αποδεκτές τις βουλευτικές τροπολογίες.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι κατά παράδοση το τελευταίο νομοσχέδιο του έτους «φορτώνεται» με τροπολογίες ενώ πρόσθεσε ότι τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως το «φαινόμενο» λάμβανε μεγαλύτερες διατάσεις απο τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Τα στατιστικά δεδομένα για τα τελευταία νομοσχέδια πριν το κλείσιμο του έτους είναι αμείλικτα εις βάρος σας για να εξεγείρεστε με αυτούς τους τόνους» είπε αρχικά ο υπουργός για αν σημειώσει ότι «οι περισσότερες ρυθμίσεις είναι διαδικαστικού χαρακτήρα ενώ 3-4 αφορούν προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης».

Πάντως, στο τελευταίο νομοσχέδιο του 2014 που ήταν και το τελευταίο της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχαν προστεθεί 16 υπουργικές τροπολογίες. Επίσης, λόγω του προεκλογικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί καθώς οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είχαν ήδη ξεκινήσει, οι βουλευτές είχαν καταθέσει περισσότερες από 80 τροπολογίες εκ των οποίων οι 11 είχαν γίνει δεκτές. Επίσης, στα τρία τελευταία νομοσχέδια του 2013 είχαν προστεθεί συνολικά 7 υπουργικές τροπολογίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News