Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016

Κάπνισμα στην εφηβεία: ΣΟΚ από το ποσοστό που φτάνει σε ναρκωτικά και κατάθλιψη - Τι έδειξε έρευνα

Οι έφηβοι που -κατά την έναρξη της μελέτης- ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν σκληρότερα ναρκωτικά, είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άλλους συμμετέχοντες να αναφέρουν καταθλιπτικά συμπτώματα ένα, δύο και τρία χρόνια αργότερα

Μελέτη που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ με δείγμα 176 καπνιστές εφηβικής ηλικίας, έδειξε ότι το 96% από αυτούς ανέφερε ότι είχε κάνει χρήση τουλάχιστον δύο ακόμα ουσιών εκτός των τσιγάρων.

Αν και οι περισσότεροι έφηβοι, που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν την χρήση αλκοόλ, μαριχουάνας και άλλων προϊόντων καπνού, το ανησυχητικό είναι υπήρχε και ένα 16% (δηλαδή πάνω από 1 στους 6 εφήβους καπνιστές) που ανέφερε ότι είχε κάνει χρήση σκληρότερων ναρκωτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης, των παραισθησιογόνων, του “έκσταση”, ενώ παραδέχτηκε ότι είχε κάνει κατάχρηση και συνταγογραφούμενων φαρμάκων (συνήθως ψυχοτροπικών).

“Οι περισσότεροι από αυτούς τους εφήβους κάπνιζαν 5 ή λιγότερα τσιγάρα την ημέρα”, είπε η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Karma McKelvey, μεταδιδακτορική ερευνήτρια που εργάζεται για λογαριασμό του Κέντρου Ελέγχου Έρευνας και Παιδείας για τον Καπνό στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο και πρόσθεσε: “Αυτό μας λέει ότι η χρήση πολλαπλών ναρκωτικών από εφήβους μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη από ό,τι νομίζουμε και ότι ακόμη και τα παιδιά που καπνίζουν μόνο περιστασιακά είναι πιθανόν να κάνουν χρήση άλλων ουσιών”.

Οι έφηβοι που -κατά την έναρξη της μελέτης- ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν σκληρότερα ναρκωτικά, είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άλλους συμμετέχοντες να αναφέρουν καταθλιπτικά συμπτώματα ένα, δύο και τρία χρόνια αργότερα. Επίσης, το ποσοστό των εφήβων που ανέφερε χρήση πιο σκληρών ναρκωτικών παρέμεινε σταθερό κατά τη διάρκεια της μελέτης, κάτι που σύμφωνα με την McKelvey “σημαίνει ότι τα πρότυπα του καπνίσματος και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών εγκαθίστανται στην εφηβεία και μπορεί να είναι χρόνια, καθώς παραμένουν με την πάροδο του χρόνου”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Addictive Behaviors.

Η McKelvey προτείνει να εφαρμόζεται μια εις βάθος έρευνα για τα επίπεδα κατάθλιψης στους εφήβους, για να προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια εκείνα τα παιδιά, που είναι σώφρον να μπουν εγκαίρως (ακόμα και λίγο πρώιμα) σε προγράμματα πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος.

“Όταν ρωτάς έναν έφηβο αν είναι καπνιστής, η πιο πιθανή απάντηση είναι όχι”, είπε η McKelvey και συνέχισε: “Οι έφηβοι συνήθως δεν αυτοπροσδιορίζονται ως καπνιστές, ακόμα και αν καπνίζουν μερικά τσιγάρα την ημέρα. Ωστόσο, τα παιδιά που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως καπνιστές είναι πιο πιθανό να μην κριθούν από γονείς και άλλους φορείς υγείας ως απαραίτητο να ενταχθούν σε προγράμματα πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος. Η θεωρία πίσω από αυτό είναι ότι από την στιγμή που ένας έφηβος δεν είναι 'κανονικός καπνιστής', είναι και λιγότερο πιθανό να πίνει αλκοόλ, ή να κάνει ναρκωτικά. Αντ' αυτού, όμως, ίσως αξίζει να αρχίσουμε να κοιτάμε το επίπεδο της κατάθλιψής τους. Να ρωτάμε δηλαδή τους εφήβους όχι για το αν είναι καπνιστές, ή όχι, αλλά για το πώς αισθάνονται γενικά με την ζωή τους. Πρέπει να εμβαθύνουμε και να μάθουμε τι πραγματικά τους συμβαίνει”.

---
Πηγή: medicalxpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News