Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Δήμος Αλμωπίας: Κίνητρα για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας μέσω των δράσεων «Bee-economy»

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «BEE-ECONOMY» ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης του Ευρωπαϊκού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «Bee-economy» που υλοποίησε ο Δήμος Αλμωπίας, με στόχο τη στήριξη της μελισσοκομίας μέσω δράσεων έρευνας, εκπαίδευσης και προώθησης και αφορά στο τομέα της Οικονομικής Ανάπτυξης.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Νεγκότινο της Π.Γ.Δ.Μ. με επικεφαλής τον Δήμαρχο της περιοχής κ. Vanco Apostolov στον Δήμο Αλμωπίας, με τον οποίο υπήρξε συνεργασία για την υλοποίηση του προγράμματος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σίμος Σωτηριάδης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γιώργος Τσιμτσιρίδης, κ. Στέφανος Αβραμίκας και κ. Γιώργος Χατζηγιαννίδης.

Η πράξη Bee-conomy είχε συνολικό προϋπολογισμό 268.145 ευρώ για το Δήμο Αλμωπίας και περιλάμβανε:

- τη διαμόρφωση της αίθουσας του μελισσοκομικού σχολείου στο δημοτικό κατάστημα Εξαπλατάνου (πρώην Δημαρχείο Εξαπλατάνου)

- τον εξοπλισμό για την εκπαίδευση των μελισσοκόμων, ο οποίος ήταν τόσο για την πρακτική όσο και για τη θεωρητική εκπαίδευση

- την προμήθεια ενός αγροτικού οχήματος

-την εκπόνηση μελετών/ερευνών για τις δυνατότητες της μελισσοκομικής παραγωγής στο Δήμο Αλμωπίας με σκοπό τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, την πιστοποίηση της ποιότητας και τη δημιουργία ενιαίας ταυτότητας

-την υλοποίηση δυο κύκλων εκπαιδεύσεων στο μελισσοκομικό σχολείο, με τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ., καθώς και δράσεις συμβουλευτικής/καθοδήγησης προς αυτούς

-την υλοποίηση δράσεων για την προώθηση των προϊόντων, όπως τη δημιουργία οδηγού για αγοραστές/επενδυτές

-την δημιουργία πρότυπων μελισσοκομικών πάρκων στη Ξιφιανή και το Λυκόστομο

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:

«Στόχοι της πράξης ήταν η σύνδεση του Δήμου με την Οικονομική ανάπτυξη. Πολλή συζήτηση έχει γίνει για τον τρόπο με τον οποίο ένας Δήμος μπορεί να συνεισφέρει στην Οικονομική ανάπτυξη. Το έργο αυτό ήταν μια προσπάθεια να υποστηριχτεί ένας συγκεκριμένος τομέας παραγωγής, και η μέθοδος που ακολουθήθηκε μπορεί να λειτουργήσει ως πιλότος για την υποστήριξη και άλλων προϊόντων. Ο δυναμικός κλάδος της μελισσοκομίας προσφέρει επαγγελματικές ευκαιρίες και δυνατότητες τόσο σε ανέργους όσο και σε επαγγελματίες μελισσοκόμους. Ο Δήμος Αλμωπίας μέσω της πράξης με τίτλο “Δράσεις υποστήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας των προϊόντων μέλισσας” και ακρωνύμιο “Bee-Conomy” στοχεύει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει ο κλάδος, προς όφελος τόσο των ανέργων που βλέπουν την μελισσοκομία ως βιοποριστική διέξοδο όσο και των επαγγελματιών μελισσοκόμων που στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγής και την ευρύτερη διάθεση του προϊόντος τους. Ταυτόχρονα, η πράξη “Bee-conomy” στοχεύει στην υποστήριξη της βελτίωσης της παραγωγικότητας των μελισσοκόμων, τη διερεύνηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, τη προβολή των μελισσοκομικών προϊόντων και την ανάδειξη της δυναμικής τους. Σε αυτά τα πλαίσια, καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να γνωρίσουν τα μελισσοκομικά προϊόντα της Αλμωπίας, την υψηλή διατροφική τους αξία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον, θα ήθελα να αναφέρω πως είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία προέκυψε κάτι πολύ καλό: Η ίδρυση Μελισσοκομικού Συλλόγου στον Δήμο Αλμωπίας, με πρωτοβουλία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. Εμείς θα είμαστε δίπλα σε αυτή την προσπάθεια και θα τη στηρίξουμε, γιατί πιστεύουμε ότι έχει ως στόχο την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα μέσα από σχετικές δράσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News