Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

7 τρόποι για να τα περάσεις καλά στις γιορτινές οικογενειακές συναντήσεις!

Διαβάστε λεπτομέρειες

Κανείς μας δε θέλει να περάσει χάλια στις γιορτές με την οικογένεια του. Σε κάποιες περιπτώσεις ο μόνος τρόπος να περάσεις καλά είναι να μην εμφανιστείς καν στο οικογενειακό τραπέζι. Όμως δεν είναι αυτή η λύση. Αν αντιμετωπίζεις θέματα, ανέβα λίγο πιο ψηλά από το πρόβλημα, ακολούθησε μια έξυπνη τακτική και σίγουρα κάθε χρόνο θα περνάς και καλύτερα με τους ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπάνε από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου. Άλλωστε τι θα ήταν η κάθε οικογένεια χωρίς λίγο δράμα;

Αν θέλεις, μπορείς
Λένε ότι την οικογένεια δε τη διαλέγεις. Το σίγουρο όμως είναι ότι ζεις μαζί της… μια ζωή. Για όλους μας υπάρχει ένας στριμμένος θείος, μια γκρινιάρα νονά, ένας χοντροκομμένος εξάδελφος. Αλλά αξίζουν αυτές οι περιπτώσεις να σε κρατήσουν μακριά από τους ανθρώπους που αγαπάς και από το να ζήσεις για λίγο την αίσθηση της οικειότητας και της ζεστασιάς που μόνο η οικογένεια μπορεί να προσφέρει; Οπότε, σε αυτές τις γιορτές βρες τους τρόπους να χειριστείς την κατάσταση και θα περάσεις καλά. “Εκπαίδευσε” τους ανθρώπους σου στην αγάπη και κάθε χρόνο θα γίνεται, αλλά και θα γίνεσαι, όλο και καλύτερος. Έτσι κι αλλιώς όλοι αυτοί οι τρόποι έχουν να κάνουν με εσένα και όχι με τους άλλους. Και αυτό γιατί δεν μπορείς να αλλάξεις κανέναν παρά μόνο τον εαυτό σου και τον τρόπο που σκέφτεσαι. Το να ξέρεις τι κάνεις αλλάζοντας συνειδητά τον τρόπο που αντιδράς, είναι ο μόνος τρόπος να περάσεις καλά αυτές τις ημέρες του χρόνου.

Κάνε ένα πλάνο
Για να αποφύγεις την ένταση και τις συγκρούσεις, το καλύτερο είναι να πας προετοιμασμένος. Ενημέρωσε ότι ίσως να μην μπορέσεις να περάσεις πολύ χρόνο στην οικογενειακή συνάντηση. Ειδικά αν εσύ ή ο/η σύντροφος σου δεν τα πάτε καλά με ένα θείο, φροντίστε να μην καθίσετε δίπλα στο τραπέζι, να φύγετε πριν έρθει, ή να ενημερώσετε ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος. Και μην το παίρνεις κατάκαρδα. Δε συμβαίνει μόνο στη δική σου οικογένεια. Έτσι κι αλλιώς κάποιοι άνθρωποι δε θα τα πάνε ποτέ -πολύ- καλά μεταξύ τους.

Περιόρισε το αλκοόλ
Κάποιες φορές για να αντέξεις μια κατάσταση που σου προκαλεί στρες, το ποτήρι με το κρασάκι δε φεύγει από το χέρι σου. Το αλκοόλ είναι ο χειρότερος σύμβουλος για μια τέτοια κατάσταση. Γιατί σε κάνει λιγότερο έξυπνο, υπομονετικό και ελαστικό. Και αυτά τα τρία χαρακτηριστικά είναι που κυρίως θα χρειαστείς όταν τα πράγματα ζορίσουν.

Μη δίνεις σημασία
Οι γιορτές σε άλλους βγάζουν τον καλύτερο και σε άλλους το χειρότερο εαυτό τους. Το άγχος, η στεναχώρια, η κούραση συσσωρεύονται αυτές τις ημέρες και κάνουν τους ανθρώπους να λένε ή να κάνουν πράγματα που δεν τα εννοούν πραγματικά. Προσπάθησε να μη δώσεις σε μικρά ή χοντροκομμένα πράγματα περισσότερη σημασία από όση αξίζει ή χρειάζεται. Ξεπέρασε κι εσύ τον κακό σου εαυτό, και μέρα είναι και θα περάσει.

Νιώσε ευγνώμων για όσα έχεις
Ναι, αυτό είναι το μεγάλο μυστικό για να νιώσεις καλά και περάσεις καλύτερα. Νιώσε ευγνωμοσύνη που έχεις οικογένεια, ακόμα κι αν κάποια μέλη της θα ήθελες απλά να εξαφανιστούν. Νιώσε ευγνωμοσύνη για το φαγητό, για τη ζέστη, για την παρέα, για την υγεία, για την αγάπη που έχεις. Αν χρειαστεί κάνε και έναν διαλογισμό για αυτά τα θέματα. Θα σε βοηθήσει πολύ για να εντοπίσεις τα καλά στοιχεία, για να πάρεις δυνάμεις. Σε συνδυασμό με όσα θα κάνεις πρακτικά, θα βοηθηθείς στο να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση που σου προκαλεί άγχος. Και που ξέρεις; Μπορεί εφέτος με τις αλλαγές που θα κάνεις, να περάσεις και καλά.

Βρες κάποιον να μιλάς
Αυτό είναι κάτι που θα σε βοηθήσει όσο δε φαντάζεσαι. Βρες κάποιον να μιλάς: σύντροφο, αγαπημένο συγγενή ακόμα και ένα παιδάκι που είναι στο τραπέζι. Αν δε βρεις κάποιον, έχε ένα φίλο στα μηνύματα για ψυχολογική υποστήριξη. Σίγουρα η ώρα θα περάσει πιο γρήγορα και περισσότερο ευχάριστα για εσένα.

Απόφυγε επίμαχα θέματα
Πολλές συγκρούσεις δε θα είχαν γίνει καν αν είχαν αποφευχθεί δύο τρία θέματα. Ανάμεσα τους τα οικονομικά, οι γάμοι και βέβαια η πολιτική. Σπανίως οι άνθρωποι συμφωνούν σε αυτά τα θέματα, σπανίως αφήνει ο ένας τον άλλον να μιλήσει και έτσι δημιουργείται αρκετή ένταση. Φρόντισε να αποφύγεις αυτή τη συζήτηση, και αν προκύψει με σεβασμό στο συνομιλητή σου, άλλαξε έξυπνα θέμα. Το πιο πιθανό να βρεις συμμάχους και σε αυτή σου την κίνηση.

Σκέψου θετικά
Αν και αποφεύγεις τη συζήτηση για τα οικονομικά ή η πολιτική είναι πολύ πιθανό να προκύψουν άλλα θέματα που θα προκαλέσουν ένταση. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να τα αποφύγεις. Το μόνο που θα χρειαστεί από εσένα είναι να είσαι προετοιμασμένος και να εστιάζεις στα καλά μιας κατάστασης. Το ξέρω ότι μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο αλλά δεν είναι και τόσο όσο πιστεύεις. Η μια τακτική είναι το να συζητάς για θετικά θέματα, όπως τι θέλεις να συμβεί με την καινούργια χρονιά. Μίλα για εσένα και για τα καλά πράγματα που σου συμβαίνουν χωρίς όμως να πέφτεις στην παγίδα της σύγκρισης “το σπίτι μου/ τα παιδιά μου είναι πολύ καλά, σίγουρα λίγο καλύτερα από τα δικά σου”. Επιπλέον βρες κάτι πραγματικά καλό να πεις για κάποιον. Αυτό θα κάνει την ατμόσφαιρα πιο θετική, θα σας ενώσει και σίγουρα διώξει την όποια ένταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News