Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν: «Να ανασταλεί η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη»

«Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα πρέπει να ανασταλεί» είπε, «από τη στιγμή που οι ψηφοφόροι εγκατέλειψαν την οικονομική ένωση και συνεπώς εμμέσως και τη νομισματική ένωση»

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το ευρώ εξέφρασε ο πρώην Γάλλος πρόεδρος και «αρχιτέκτονας» της εισόδου της χώρας μας στην Ε.Ε. το 1981, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα πρέπει να ανασταλεί» είπε, «από τη στιγμή που οι ψηφοφόροι εγκατέλειψαν την οικονομική ένωση και συνεπώς εμμέσως και τη νομισματική ένωση», δήλωσε ο Ζισκάρ Ντ'Εστέν σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό «L'Express», αναφερόμενος στην ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στις τελευταίες εκλογές. «Πρόκειται για μια επιλογή που επιβεβαιώθηκε από το δημοψήφισμα της Κυριακής, κατά το οποίο οι ψηφοφόροι απέρριψαν νέα μέτρα λιτότητας», πρόσθεσε.

Ο Ζισκάρ Ντ΄Εστέν είχε ήδη προτείνει μια «φιλική έξοδο» της Ελλάδας από την ευρωζώνη τον Φεβρουάριο λέγοντας ότι αυτό είναι εφικτό όπως προβλέπουν τα άρθρα 108 και 109 της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Τα συγκεκριμένα άρθρα αφορούν τυπικά τις χώρες οι οποίες θέλουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά όχι να συμμετέχουν στο νομισματικό σύστημα αυτής.

«Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα άρθρα» προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, είπε.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας (1974-1981) πρόσθεσε ότι δεν μετανιώνει καθόλου το ότι η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως ο ίδιος υποστηρίζει ότι η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001 ήταν ένα σφάλμα, καθώς οι ηγέτες της χώρας δεν επιθυμούσαν, ούτε εισηγούνταν να ακολουθηθεί η πολιτική της ευρωζώνης για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.

Τη θέση του Ντ' Εστέν εμφανίστηκε να υποστηρίζει και ο Αλέν Ζιπέ, ένας από τους βασικούς ηγέτες της γαλλικής δεξιάς και υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι» ώστε να διεκδικήσει την προεδρία το 2016, ο οποίος είπε ότι «η ΕΕ θα έπρεπε να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει χωρίς δράματα από την ευρωζώνη».

---
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News