Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

«Βαρβάρα» και «Έλλη»: Τα δύο ιστορικά βαγόνια του τρένου της Καρατζόβας - Που βρίσκονται σήμερα

Θα αναρωτιέται κανείς, γιατί αυτά τα δύο ιστορικά βαγόνια δεν επιστρέφουν στον τόπο μας, για να αποτελέσουν έκθεμα για τους επισκέπτες, σε συνδυασμό με τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό

Δύο από τα αναπόσπαστα κομμάτια της τοπικής μας ιστορίας αποτελούν και τα βαγόνια που κοσμούσαν το τρένο της Καρατζόβας, η «ΒΑΡΒΑΡΑ» και η «ΕΛΛΗ».

Η «ΒΑΡΒΑΡΑ» κατασκευάστηκε κατά τις χρονολογίες 1915-1917 και έχει παραχωρηθεί στον ΟΣΕ με σκοπό την επισκευή της από το Εργοστάσιο Πειραιά όπου και βρίσκεται σήμερα και στόχος είναι η επαναλειτουργία της σε υφιστάμενες γραμμές εύρους 0,60 m.

Η «ΕΛΛΗ» κατασκευάστηκε το 1917 και βρίσκεται στο Μηχανοστάσιο του Βόλου. Έφτασε εκεί με σκοπό να παραμείνει ως στατική για προθέρμανση των υπόλοιπων ατμαμαξών, ενώ στόχος είναι να δρομολογηθεί μελλοντικά στο τμήμα Βόλος – Αγριά της γραμμής Πηλίου. Μάλιστα, είναι η μοναδική στο είδος της που έχει σωθεί στην Ευρώπη από τις 495 που είχαν κατασκευαστεί συνολικά.

Θα αναρωτιέται κανείς, γιατί αυτά τα δύο ιστορικά βαγόνια δεν επιστρέφουν στον τόπο μας, για να αποτελέσουν έκθεμα για τους επισκέπτες, σε συνδυασμό με τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Πολύ καλή απορία, αν αναλογιστεί κανείς την συναισθηματική και ιστορική αξία που έχουν για την Αλμωπία.

Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι θα ενδιαφερθούν και θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο προς αυτή την κατεύθυνση.

4 σχόλια:

  1. Κορυφαίο άρθρο- σημαντική αναφορά-φοβερή ανάμνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ότι καλύτερο για τον τόπο μας να επιστρέψουν τα δύο ιστορικά βαγόνια. Συγχαρητήρια για το άρθρο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ καλο αρθρο τετοιου ειδους αρθρα βοηθανε τους νεους που δν ξερουν την ιστορια της πολης μας να μαθουν ποσο σημαντικη ειναι συγχαρητηρια πραγματικα ευστοχο κ καιριο θεμα μπραβο παιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News