Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΑΠΟΨΗ: Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης

Γράφει η Μελίτα Χισκάκη

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια διαστρέβλωση του ρόλου του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης.

Ίσως αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα επιφανειακών, προφορικών κυρίως, διαπιστώσεων και κριτικών της προηγούμενης θητείας του συμπαραστάτη. Η συνεχόμενη παραπληροφόρηση εδραιώνει την άποψη ότι ο συμπαραστάτης είναι ελεγκτής και τιμωρός της δημοτικής κακοδιοίκησης. Παίζει δηλαδή το ρόλο ενός ελεγκτικού οργάνου που φυσικά καμιά δημοτική αρχή δε θα ήθελε στα πόδια της.

Η αλήθεια προφανώς βρίσκεται πολύ μακριά. Το 1985 θεσπίστηκε και καθιερώθηκε στην Ευρώπη ο θεσμός του Διαμεσολαβητή, ombudsmen όπως διεθνώς αναφέρεται. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά εφαρμόστηκε σε εθνικό επίπεδο, με τη μορφή του συνήγορου του πολίτη. Με τον «Καλλικράτη» ο θεσμός πήρε τον αποκεντρωμένο του χαρακτήρα αφού εφαρμόστηκε στους Δήμους και στις αιρετές Περιφέρειες.

Ποιος όμως είναι ο ρόλος του διαμεσολαβητή;

Ο Συνήγορος του Δημότη στην ουσία είναι μία ανεξάρτητη αρχή σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης που δέχεται τις καταγγελίες πολιτών και των επιχειρήσεων και μεσολαβεί για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων. Προσπαθεί εξωδικαστικά να λύσει τα προβλήματα που οι ίδιοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις καταθέτουν και να αξιοποιήσει τη δυνατότητα του διαλόγου για να ξεπεραστούν. Έτσι ο πολίτης αποφεύγει τις δικαστικές διενέξεις οι οποίες είναι μακροχρόνιες, δαπανηρές και ψυχοφθόρες. Ο συμπαραστάτης προσπαθεί μέσα από τον διάλογο και την διαμεσολάβηση να λύσει τα προβλήματα.

Οι διευρυμένοι Δήμοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στη σωστή οργάνωση του υπηρεσιακού διοικητικού ιστού και αυτό αντικατοπτρίζεται στην καθημερινότητα του πολίτη, ο οποίος τις περισσότερες φορές, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη-δημότη και όχι η επέκταση και διαιώνιση της πολιτειακής γραφειοκρατίας. Αν λοιπόν ένας Δήμος με το πρόσωπο μιας νέας δημοτικής αρχής, έχει πραγματικό στόχο τη διευκόλυνση και βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, τότε ο θεσμός του συμπαραστάτη του δημότη είναι μοναδικό εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ας σταματήσουμε να παραμυθολογούμε και ας δείξουμε την απαιτούμε σοβαρότητα προς όφελος του δημότη και της επιχείρησης που δραστηριοποιείτε στον τόπο μας.

Μελίτα Χισκάκη

5 σχόλια:

  1. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝ Η ΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΩΣ ΑΝΤΑΛΑΓΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
    ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μελίτα το άρθρο σου είναι καταπληκτικό , αλλά αυτά που γράφεις είναι η κοινή λογική που δυστυχώς έχουμε χάσει. Το εμείς , έχει πάει περίπατο και ο πάσα εις θέλει την αυτοπροβολή του αδιαφορώντας για το κοινό συμφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια ματια στους υποψηφιους και θα καταλαβει ευκολα καποιος πως ειναι ενα ακομα γραμματειο που πρεπει να ξοφληθει... εκει χανετε το παιχνιδι.. αν πραγματικα ηθελε να εχει ουσιαστικο ρολο και εξουσια λογου ο θεσμος αυτος τοτε θα προτεινε καποιον αλλον περα των οσων εχουν ακουστει... απλα πραματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κ.Μελιτα Χισκακη εχει μια αποψη, η οποια ειναι το ενα μερος του νομισματος. Ο θεσμος του Συμπαραστατη ειναι απολυτα απαραιτητος σε ολους τους σοβαρους Δημους και τις Δημοτικες Επιχειρησεις. Τωρα αν εσεις δεν ειστε σε θεση να τα βρειτε μεταξυ σας και να αφησετε πισω τις παραταξιακες αγκυλωσεις, ας φροντιζατε να κανατε αυτο που εγινε στον Δημο Πελλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θελουν υποζυγια....Εμεις θελουμε δικαιο Αριστειδη....Και γνωστη του θεσμου......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News