Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Στα «κάγκελα» οι δασεργάτες της Αλμωπίας: Κατέλαβαν το Δασαρχείο Αριδαίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Κινητοποίηση δασεργατών στο Δασαρχείο Αριδαίας: «Να σταματήσει η ταλαιπωρία των δασικών συνεταιρισμών»

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Δασαρχείο της Αριδαίας, παρουσία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη και Γιάννη Σηφάκη και του Δημάρχου Αλμωπίας Δημήτρη Μπίνου.

Ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης παραβρέθηκε στην μαζική κινητοποίηση των εκπροσώπων των δασικών συνεταιρισμών στο Δασαρχείο Αριδαίας. Εξέφρασε την συμπαράσταση του στα δίκαια αιτήματα τους για την κατανομή των συστάδων υλοτομίας σύμφωνα με το ΠΔ 126/86 ( με τον τρόπο που γίνεται η κατανομή ανελλιπώς από το 1987) και όχι σύμφωνα με το άρθρο 134 του Ν.Δ. 86/69.

Στην παρέμβαση του τόνισε ότι στις συνθήκες φτωχοποίησης των πολιτών και φυσικά των δασεργατών με τις πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είναι δυνατόν το 30%-40% των δασικών συνεταιρισμών να μην μπορέσει να πάρει συστάδες λόγω μη δυνατότητας εξασφάλισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Ακόμη δεν είναι δυνατόν να είναι 10% ακριβότερα τα μισθώματα, 10% λιγότερα τα ένσημα και τριπλάσια η εγγυητική. Να συνεχίσει να εφαρμόζεται το ΠΔ 126/86 με παράταση των προθεσμιών του.

Στην συνάντηση παρευρέθη και η βουλευτής κ. Θ.Τζάκρη, που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Φραγκισκάκη, και ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δ.Μπίνος.

Ο Δασάρχης κ. Μέντης δήλωσε ότι συμφωνεί με τα αιτήματα και ανέφερε ότι η αρμοδιότητα της απόφασης είναι του Υπουργείου. Κανονίστηκε συνάντηση του κ. Φραγκισκάκη, Περιφερειακού Διευθυντή Δασών, του κ. Σαμαρά Δντή Δασών Πέλλας, του κ. Δασάρχη μαζί με τους βουλευτές και τον κ. Δήμαρχο και τους ενδιαφερόμενους δασικούς συνεταιρισμούς την επόμενη Παρασκευή 13.02.15 για να έχουν προηγηθεί ενέργειες και να υπάρξει ενημέρωση.

Ακόμη από τους δασεργάτες τέθηκαν θέματα συντήρησης δασικής οδοποιίας, επιστροφή τμήματος ανταποδοτικών από το κράτος και τον Δήμο κλπ. για έργα στο δάσος και στα ορεινά χωριά κλπ.

Η επιστολή των εκπροσώπων των Δασικών Συνεταιρισμών Αλμωπίας

Οι εκπρόσωποι Δασικών Συνεταιρισμών Αλμωπίας κατόπιν προβλημάτων που προέκυψαν κατά την κατανομή των συστάδων υλοτομίας του 2015 σύμφωνα με το Π.Δ. 126/86 προτείνουν τα εξής: Για το λόγο της καθυστέρησης έκδοσης της διαχειριστικής μελέτης για το 2015 ενώ υπήρχε το προβλεπόμενο κονδύλιο, δίχως καμιά ευθύνη των δασικών συνεταιρισμών, ήταν αδύνατο μέχρι σήμερα να γίνει κατανομή των συστάδων στους δασικούς συνεταιρισμούς, αντί αυτού θα μπορούσε να υπάρξει επίλυση του προβλήματος σύμφωνα με τη πρόταση του Αναπληρωτή Προϊστάμενου της Δ/νσης Δασών Π.Ε. Πέλλας κ. Σαμαρά Αθανασίου (Δασολόγου με Β’ βαθμό) σύμφωνα με την οποία «… Όσον αφόρα τα στοιχεία του προς υλοτομία ξυλώδους όγκου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενδεικτικά ( κατ΄ ανώτατο όριο) τα στοιχεία της μελέτης που έχει λήξει».

Σήμερα, όπως έχουν πληροφορηθεί, είναι έτοιμη η διαχειριστική μελέτη. Ζητούμε να δοθεί ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ στις προβλεπόμενες βάση του Π.Δ. 126/86 ημερομηνίες για τις αναθέσεις των συστάδων από την Δ/νση Δασών Πέλλας στους Δασικούς Συνεταιρισμούς Αλμωπίας.

Επίσης να σημειώσουμε ότι διαφωνούμε ριζικά με την κατανομή των συστάδων σύμφωνα με τις διαδικασίες του άρθρου 134 του Ν.Δ. 86/69.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΣΜΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
1. ΝΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
2. ΣΙΝΑΠΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
3. ΤΟΥΡΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
4. ΜΗΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:
























8 σχόλια:

  1. εκει εκει στη Γ εθνικη !!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O πρωην υπουργος αγροτικης αναπτυξηςπου ηταν?18000 ψηφους πηρε,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς δεν έχουν την ανάγκη του τώρα! Από αλλού περιμένουν να βρουν λύσεις απ' ότι φαίνεται!

      Διαγραφή
  3. Δεν τους φτάνουν τόσα λαθραία πού κατεβαζουν πρέπει να τους δώσετε και αλλά,το δασαρχείο θέλει όλο ξηλωμα,δεν μπορούν να ρίξουν μια ματιά γύρω τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά απο ότι μαθαίνω η πλειοψηφία των διαμαρτυρομένων υλοτόμων ήταν έμποροι καυσόξυλων νόμιμοι και μη. Φοβούνται ότι οι υλοτόμοι θα ανεβάσουν τις τιμές προς αυτούς γιατί θα έχουν μεγάλο κοστολόγιο. Εμ βέβαια οι έμποροι τόσα χρόνια τους εκμεταλλεύονται, τώρα υπάρχει φόβος οι υλοτόμοι να μην πουλήσουν στις τιμές που οι έμποροι θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαντηση προς 7:25 και 9:42
    Κανεις δεν αρνειται οτι υπαρχουν λαθραια αλλα δεν μπορεις να λες οτι η πλειοψηφεια ειναι εμποροι.Για το 2014 το δασαρχειο αριδαιας ειχε εγγεγραμενους 670 υλοτομους.Ποσοι ειναι εμποροι απο αυτους 30?40?50? οι υπολοιποι τι θα γινουν ?Για να καταλαβετε τι γινετε με το άρθρου 134 του Ν.Δ. 86/69 που θελουν να επιβαλουν στην ουσια βγαζουν σε λπειστηριασμο τις εκαστοτε συσταδες.Τι σημαινει αυτο ?Θα ερχετε ο εμπορας πχ απο την Αθηνα θα περνει μια συσταδα εχοντας προκαταβαλει εγγυητικες αρκετων χιλιαδων ευρω και θα την δινει ρπος υλοτομια σε οποιον θελει αυτος ειτε ειναι δικο του προσωπικο ειτε ειναι υλοτομοι της Αλμωπιας.Ανετα μπορει να καταλαβει καποιος ποσα ειναι τα ενσημα που θα παρει και ποσα ειναι τα εσοδα που θα εχει ο υλοτομος που θα δουλευει για τον εμπορα..Στην ουσια μιλαμε για οικονομικη καταστροφη του κλαδου αλλα και αντιστοιχα της περιοχης !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, ενημερώνουμε ότι με το άρθρο 134 μισθώνεται η απόληψη δασικών προϊόντων από δημόσια δάση αποκλειστικά και μόνο σε δασικούς συν/σμούς εργασίας, χωρίς δημοπρασία. Για λεπτομέρειες: άρθρο 134 του Ν.Δ. 86/1969, (ΦΕΚ 7/τ.Α΄/1969).
      Νίκος Μέντης, Δασάρχης Αριδαίας

      Διαγραφή
  6. Κυριε Μεντη

    Βγες απο το γραφειο και κανε μια βολτα μεσα στην Αριδαια να δεις σε ποσες αυλες, πεζοδρομια και πυλωτες υπαρχουν κομμενα πλατανια.
    Σκεψου τι γινεται στα χωρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News