Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον σκελετό και τις ανθρώπινες απεικονίσεις

Έως και πέντε χρόνια αναμένεται να διαρκέσουν οι περαιτέρω έρευνες των αρχαιολόγων στην περιοχή

Σε μία νέα φάση εισέρχονται οι έρευνες των επιστημόνων στην Αμφίπολη, προκειμένου να έρθουν στην επιφάνεια κι άλλα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα και να αποκαλυφθεί σε όλο του το μεγαλείο και την έκταση το “μυστικό” που κρύβεται στο λόφο Καστά.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης, στόχος της επόμενης φάσης των ανασκαφών που ξεκινούν στην Αμφίπολη, είναι να αναζητηθούν κενά στο λόφο Καστά, που έχει εμβαδόν 20 στρέμματα, στα οποία ενδέχεται να βρίσκονται κι άλλα ταφικά μνημεία!

Οι έρευνες στην Αμφίπολη περνούν πλέον στο στάδιο της γεωφυσικής διασκόπησης του τύμβου, σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού. Σε αυτή τη φάση, οι επιστήμονες θα αναζητήσουν τυχόν κενά στο υπέδαφος, που μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι τάφοι. Έκανε, μάλιστα, λόγο για μια προσπάθεια “με πολλές υποσχέσεις για νέα σημαντικά ευρήματα”, προαναγγέλλοντας και νέες αποκαλύψεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στις έρευνες, που αναμένεται να διαρκέσουν έως και πέντε χρόνια, θα συμμετάσχουν ιστορικοί, αρχαιολόγοι, γεωλόγοι και άλλοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων.

Αναφερόμενος στα έως τώρα ευρήματα, που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, ο κ. Τασούλας δεν έκρυψε τον θαυμασμό του, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα “απαράμιλλο μνημείο” και ανέφερε πως κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης, αποκαλύφθηκαν και οι πρώτες “υποψίες ανθρώπινων αναπαραστάσεων” σε επιστύλια στον τρίτο χώρο του τάφου, όπου βρέθηκε και το εντυπωσιακό μωσαϊκό δαπέδου!

Βρέθηκαν και ανθρώπινες απεικονίσεις στα επιστύλια

Όπως ανέφερε ο υπουργός, στα επιστύλια αυτά εμφανίζονται χρωματισμοί και αχνές απεικονίσεις προσώπων, “οι οποίες με την πρόοδο της συντήρησης θα γίνουν πιο ευδιάκριτες και συνεπώς και οι ανακοινώσεις μας θα γίνουν πιο ευδιάκριτες”.

Η επεξεργασία των ευρημάτων με λέιζερ, αναμένεται να δώσει περισσότερο φως στο “μυστήριο” των ανθρώπινων απεικονίσεων.

Ο σκελετός που βρέθηκε στον τάφο δεν ήταν ταριχευμένος

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έκανε αποκαλύψεις για τον σκελετό που εντοπίστηκε στον τάφο στην Αμφίπολη. Η κ. Μενδώνη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε ότι ο σκελετός δεν ήταν ταριχευμένος, βάζοντας “τέλος” επί της ουσίας, στα σενάρια ότι ο σκελετός ανήκει στον Μεγάλο Αλέξανδρο.

Τόνισε, επίσης, ότι οστά του σκελετού βρέθηκαν τόσο μέσα στο όρυγμα, όσο και έξω από αυτό, γεγονός που εξετάζεται με ενδιαφέρον από τους ειδικούς.

Ο σκελετός, όπως ανέφερε, βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση, ωστόσο, είναι αμφίβολο ακόμη αν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί εξέταση dna. Τα πρώτα αποτελέσματα από την ανθρωπολογική έρευνα, η οποία, σημειωτέον, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αναμένεται να δώσουν στοιχεία για το φύλο και την ηλικία του νεκρού.

Νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή, το υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής του ανθρωπολογικού εργαστηρίου, το οποίο θα αναλάβει το έργο της εκπόνησης της ανθρωπολογικής μελέτης. Επανέλαβε, πάντως, ότι οι επιστήμονες που θα αναλάβουν τη διαδικασία θα είναι Έλληνες.

---
Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News