Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ημικρανίες: Ποιο ρόλο παίζει η διατροφή μου!

Γράφει η διατροφολόγος - διαιτολόγος Φουντουκίδου Αναστασία

Οι ημικρανίες είναι ένα σύνδρομο αγγειακής προέλευσης που παρουσιάζεται ως επαναλαμβανόμενος σφυγμικός, παλμικός πόνος, συνήθως στο ένα ημισφαίριο της κεφαλής.

Μπορεί να εμφανιστούν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή με την έναρξη χρήσης αντισυλληπτικών, πολλές γυναίκες αναφέρουν συνήθως ημικρανίες κατά την διάρκεια της εμμήνου ρήσεως. Υπολογίζεται ότι το 20% των περιπτώσεων ημικρανίας οφείλονται σε δυσανοχή σε ορισμένα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν ουσίες με αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες, όπως τυραμίνη και φαινυλαλανίνη (μονοαμίνες).

Έχει βρεθεί ότι πολλά άτομα που πάσχουν από ημικρανίες έχουν σημαντικά χαμηλά επίπεδα ενός ενζύμου, της φαινυλσουλφοτρανσφεράσης αιμοπεταλίων, το οποίο φυσιολογικά απενεργοποιεί τις μονοαμίνες. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν στους ασθενείς αυτούς υψηλές ποσότητες μονοαμινών, που αποτελούν τοξικά παραπροϊόντα για τον οργανισμό. Κατά συνέπεια, τα άτομα που είναι επιρρεπή στην εμφάνιση ημικρανιών οφείλουν να αποφεύγουν προληπτικά τα παραπάνω τρόφιμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τρόφιμα που προκαλούν κρίσεις ημικρανίας σε ένα άτομο μπορεί να μην επιφέρουν κρίσεις σε κάποιο άλλο, ενώ το ίδιο άτομο μπορεί να ανέχεται ένα τρόφιμο για ένα χρονικό διάστημα και το ίδιο τρόφιμο να του προκαλεί ημικρανίες σε άλλη φάση της ζωής του. Γι' αυτό το λόγο δεν ενδείκνυνται γενικές συστάσεις, όσον αφορά την καθολική αποφυγή τροφίμων.

Ας δούμε αναλυτικά τα διατροφικά λάθη που μπορεί να κάνει ένα άτομο που πάσχει από ημικρανίες:

Καταναλώνουν συστηματικά τρόφιμα που μπορεί να τους προκαλέσουν ημικρανία, όπως:

Σοκολάτα

Τυριά

Εσπεριδοειδή: πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρειπφρουτ (παρατηρήστε αν σας ενοχλεί κάποιο και αποκλείστε το)

Αλκοόλ

Ασπαρτάμη

Αναψυκτικά τύπου cola

Κόκκινο κρασί

Καφεΐνη

Γλουταμινικό μονονάτριο (ή MSG)

(ενισχυτικό γεύσης τροφίμων) παρατηρήστε στις συσκευασίες τροφίμων τα συστατικά κ αποκλείστε από την διατροφή σας τρόφιμα που το περιέχουν. Η πρόσληψη μεγάλων ποσοστήτων MSG μπορεί να προκαλέσει προσωρινές διαταραχές όπως: υπνηλία, πονοκέφαλος, κοιλοπονο και ακαμψία των αρθρώσεων.

Γενικές οδηγίες:

Πέρα από τα τρόφιμα υπάρχουν κ κάποιες συνήθεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κρίση ημικρανίας:

Μη παραλείπετε γεύματα: η υπογλυκαιμίες μπορεί να είναι αιτία ημικρανίας, υπογλυκαιμία δεν παθαίνει μόνο ένας διαβητικός, ένα υγιές άτομο μπορεί να προκαλέσει μεταγευματική υπογλυκαιμία κάνοντας διατροφικά λάθη, ιδανικά πρέπει να γίνετε γεύμα ανα 3ωρο και να καταναλώνονται τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Πίνετε άφθονο νερό, η αφυδάτωση είναι σημαντικός λόγος για κρίση ημικρανίας

Μη καταναλώνεται πολύ λιπαρές τροφές όπως λιπαρές ουσίες για επάλειψη, κρέμες γάλακτος, πολύ λιπαρά γαλακτοκομικά κ κρέατα

Ο ρόλος του Μαγνησίου: η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να είναι λόγος ημικρανίας: έτσι αυξήστε προληπτικά την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ικανοποιητικά ποσοστά μαγνησίου όπως: γιαούρτι χαμιλών λιπαρών μπανάνες σκουροπράσινα λαχανικά, αβοκάντο

Ο ρόλος της βιταμίνης β2: ανεπάρκεια της βιταμίνης β2 μπορεί να είναι αιτία ημικρανίας καλές πηγές της είναι: ο βασιλικός πολτός, συκώτι, λιπαρά ψάρια, εμπλουτισμένα δημητριακά, φύτρο σταριού, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, άπαχο κρέας, όσπρια, γάλα, ξηροί καρποί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News