Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Έρχονται έμμεσες μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ - Ποιους αφορά

Οι προτάσεις τέθηκαν σήμερα σε δημόσια διαβούλευση

Έμμεσες μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλων καταναλωτών ή ομάδων καταναλωτών προκύπτουν με την εφαρμογή των προτάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την «αναδιοργάνωση του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος στο Διασυνδεδεμένο Ηλεκτρικό Σύστημα».

Οι προτάσεις τέθηκαν σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπουν μέτρα τόσο από την πλευρά της παραγωγής όσο και της διαχείρισης της ζήτησης προκειμένου να εξασφαλίζεται μακροχρόνια επάρκεια ισχύος ώστε να αποφεύγονται τα μπλακ- άουτ.

Προβλέπεται συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, «αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών διακοψιμότητας σε περιόδους υψηλής ζήτησης» η οποία θα εφαρμόζεται σε συνθήκες υψηλής ζήτησης και θα καθορίζεται με διαγωνισμό ή με βάση τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εφαρμογή των συμβάσεων με πρόβλεψη διακοψιμότητας για τους μεγάλους καταναλωτές αποτελεί επιδίωξη της κυβέρνησης (σχετική τροπολογία έχει ψηφιστεί από πέρυσι) η οποία όμως παρεμποδίζεται ως τώρα από τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ. Εκτιμάται ότι η πρόταση της ΡΑΕ θέτει το ζήτημα σε διαφορετική βάση που μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η διακοψιμότητα περιλαμβάνεται στο «πακέτο» μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις που συζητήθηκε σήμερα στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για τη βιομηχανική πολιτική, με συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και της ηγεσίας του ΣΕΒ.

Η πρόταση της ΡΑΕ για τη διασφάλιση ισχύος περιλαμβάνει προτάσεις για τον καθορισμό της αμοιβής των ηλεκτροπαραγωγών, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των μονάδων, τον βαθμό ευελιξίας τους κ.α.

1 σχόλιο:

  1. μειώσεις λόγω παραμεθορίου γιατί δεν ζητάνε οι βουλευτές μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News