Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

«Θλίψη και περισυλλογή»

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χρυσίδης, Οικονομολόγος

Βαθύτατα πληγωμένος, ακρωτηριασμένος θα έλεγα από την χθεσινή απόφαση του κλεισίματος της ΕΡΤ.

Η περιφρόνηση που ένιωθα για την εξουσία (εξουσία ,δόκιμος όρος με πολλές συνιστώσες), μεταλλάσετε σε οργή και αγανάκτηση.

Αγαπητοί μου συμπατριώτες μην πέσουμε στην παγίδα που μας θέλουν να αλληλοσπαραζόμαστε, ο καθένας από εμάς λειτουργεί στον δικό του χώρο και όλοι μας αποτελούμε αναπόσπαστα κομμάτια του έθνους μας και της κρατικής μας υπόστασης.

Αν είχαν θέμα με το λόμπι των δημοσιογράφων θα μπορούσαν με μια αντίστοιχη πράξη νομοθετικού περιεχομένου να λύσουν ζητήματα μισθοδοσίας και δαπανών στην συνολική λειτουργία της ΕΡΤ .

Για θέματα που άπτονται λογιστικού κόστους και στόχων προϋπολογισμού ,υπάρχει μια εξήγηση στην λογική περιστολής των δαπανών , λογική και πρακτική που πότισε κάθε στρώμα της Ελληνικής κοινωνίας εκτός ίσως από τους ιδίους, όμως στην περίπτωση της ΕΡΤ την οποία εγώ , εμείς , εσείς πληρώνουμε - να αποφασίσουν αυτοί κατ΄ αυτόν τον τρόπο?

Θεωρώ πως δύο τινά συμβαίνουν , ή είναι συμφωνημένη και προδιαγραμμένη η πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα ή είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τέτοιου μεγέθους προβλήματα . Προσωπικά πιστεύω ότι κυριαρχεί η ανικανότητα .

Μα είναι δυνατόν να παρθεί μια τέτοια απόφαση ? Είναι σαν να έχει ευνουχιστεί η δική μου ελευθερία σκέψεις , έκφρασης και λόγου .

Η κρατική τηλεόραση μου προσέφερε την ποιότητα στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία ( μπορεί να συζητηθεί ο βαθμός αυτής βέβαια αλλά αναμφίβολα είναι πολλάκις καλύτερη από την ιδιωτική ) , την επαφή με τον πολιτισμό και της αξίες του έθνους μας όπως αυτές μεταπλάθονται και εξελίσσονται στην πορεία του χρόνου. Ειλικρινά ας διερωτηθούμε όλοι μας , όλα αυτά τα προγράμματα με τα ιστορικά ντοκουμέντα , τις αναρίθμητες εκπομπές ανθρώπων του πνεύματος , της τέχνης , της επιστήμης , τις εκπομπές με τα πολιτιστικά ήθη, έθιμα και δρώμενα του λαού μας , τα αφιερώματα στους θησαυρούς της ελληνικής φύσης , την έμφαση πάνω στα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα και τις ευπαθείς ομάδες (ΑΜΕΑ , ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ , ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ, ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ κτλ) , τον εναγκαλισμό της περιφέρειας στην κάθε γωνιά της Ελλάδας με την ανάδειξη κάθε είδους προβλήματος της ,την επαφή και αμφίδρομη επικοινωνία στην εσχατιά του κόσμου , όπου χτυπούσε ελληνική καρδιά μπορούσε να βρεθεί η ΕΡΤ και να μου μεταφέρει το μήνυμα , την αισιοδοξία , ότι υπάρχουμε , ότι μπορούμε , ότι ναι είμαστε όρθιοι παρά τα χτυπήματα που δεχόμαστε .

Επίσης στα ακριτικά νησιά μας , την Θράκη και την Μακεδονία οι κάτοικοι έχουν την επιλογή να βλέπουν ή την τουρκική τηλεόραση ή τα ιδιωτικά κανάλια που στις ζώνες μεγάλης τηλεθέασης τους προβάλουν τουρκικά σήριαλ , οπισθοχώρησε η χώρα με την έννοια ότι της φιμώθηκε η ενημέρωση της και έτσι η κάθε είδους παραπληροφόρηση από εξωγενείς παράγοντες την συγκεκριμένη περίοδο νίκησε .

Μα είναι δυνατόν όλα αυτά να μας τα στερήσουν μπροστά στην ανικανότητά τους στο να βάλουν μια τάξη και να καταστήσουν ορθολογικότερο τον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης?

Νιώθω ειλικρινά ότι μ΄ έχουν ακρωτηριάσει και αυτό όχι τόσο για εμένα όσο για τα παιδιά μου. Δυστυχώς τα παιδιά μου δεν θα έχουν άλλη επιλογή πέρα από τα ανούσια , καθοδηγούμενα πρότυπα αυτών που προβάλουν τα ιδιωτικά κανάλια .

Ας αναλογιστούμε όλοι μας τι έγκλημα έχουν διαπράξει απέναντι στα παιδιά μας με την δική μας ανοχή .

Μήπως η θλίψη και περισυλλογή θα πρέπει να μας εγείρει στην αντίδραση απέναντι σε όλα αυτά που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια ?

Κωνσταντίνος Χρυσίδης
Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News