Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

«Εγκληματική η τρίχρονη αδράνεια στην αξιοποίηση του Καϊμακτσαλάν»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Τραγικά λάθη και ευθύνες για το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας - Καϊμακτσαλάν

Ως «επιεικώς εξοργιστικό γεγονός» χαρακτήρισε ο Γιώργος Καρασμάνης, την αδράνεια κατά την τελευταία τριετία για την αξιοποίηση της δημόσια περιουσίας.

Μιλώντας την Τρίτη 30 Οκτωβρίου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την Ακρόαση του Προέδρου και του ΔΣ Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ο βουλευτής, κατήγγειλε ότι η εγκληματική αυτή αδράνεια, είχε ως συνέπεια την απώλεια τεράστιων εσόδων για το Δημόσιο, τα οποία κλήθηκαν και καλούνται πάλι να πληρώσουν με εξοντωτικά μέτρα οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι και μικροεπαγγελματίες.

Ο Γιώργος Καρασμάνης, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η σημερινή Κυβέρνηση συνεργασίας, έχει αναγάγει σε προτεραιότητα την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, υπογράμμισε ότι ποτέ δεν είναι αργά, υπό την προϋπόθεση ότι, για να αποδώσει τα αναμενόμενα, πρέπει να υπάρξει πολιτικό ήθος, πολιτικό θάρρος, πολιτική αποφασιστικότητα. Υπογράμμισε ότι απαιτούνται, τομές και ρήξεις με τα κατεστημένα που αντιδρούν γιατί θίγονται συμφέροντα, γιατί ένα στα ακίνητα είναι καταπατημένα και γιατί η πλειονότητα των υπολοίπων ανεκμετάλλευτη.

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή του ότι η σημερινή Κυβέρνηση διαθέτει και την αποφασιστικότητα, και το πολιτικό ήθος να αξιοποιήσει υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας την Δημόσια Περιουσία, να αυξήσει σημαντικά τα δημόσια έσοδα και να μειώσει σε ανάλογα μεγάλο βαθμό το δημόσιο χρέος. Θα είναι, τόνισε με έμφαση, ο μόνος τρόπος να πεισθούν οι πολίτες, να επανέλθει η οικονομία μας σε τροχιά ανάπτυξης, να ξαναγεννηθεί η ελπίδα.

Απευθυνόμενος στο Προεδρείο του Ταμείου Αξιοποίησης, ο Γιώργος Καρασμάνης ρώτησε γιατί δεν έχει γίνει αναφορά στα χιονοδρομικά κέντρα. Όπως είπε, αυτά ανήκουν στην ΚΕΔ - την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, την οποία και κατηγόρησε για «τραγικά λάθη», εξ αιτίας των οποίων είναι ορατός ο κίνδυνος κάποια χιονοδρομικά Κέντρα φέτος, να μη λειτουργήσουν. Ένα από αυτά είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας - Καϊμακτσαλάν. Το 2010 η αρμόδια υπηρεσία είχε πάρει την απόφαση να το αξιοποιήσει. Μάλιστα, είχε προγραμματίσει τους πρώτους μήνες του 2011 διαγωνισμό για μακροχρόνια εκμίσθωση και εκμετάλλευση όχι μόνο του χιονοδρομικού κέντρου, αλλά και της παραλίμνιας περιοχής της Βεγορίτιδας, για την κατασκευή ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και πίστας προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών. Δηλαδή, προσέλκυση τουριστών υψηλού οικονομικού επιπέδου, για δυνατότητες συνδυασμού χιονοδρομικών και ναυταθλητικών δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει το Κέντρο περισσότερους μήνες.

Οι διαδικασίες αξιοποίησης – είπαν – ότι θα είναι ταχύτατες (fast truck), αλλά αυτές έμειναν στα χαρτιά και το Καιμακτσαλάν κλειστό! Με συνέπεια να έχουν περιέλθει σε απόγνωση ιδιώτες που έχουν επενδύσει σε τουριστική υποδομή (σπίτια, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, καταστήματα κ.λπ.) και τώρα θα μείνουν χωρίς αντικείμενο. Όπως επίσης κινδυνεύουν να κάνουν φτερά και οι ελπίδες παρα πολλών νέων ανθρώπων που περίμεναν πώς και πώς να κάνουν κάποια μεροκάματα.

Ο βουλευτής έδωσε ένα δραματικό δείγμα της ανεπάρκειας των υπευθύνων, αποκαλύπτοντας ότι την ίδια ώρα που εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου, από την άλλη πλευρά του Καϊμακτσαλάν, οι Σκοπιανοί παραχωρούν την αξιοποίηση σε ιδιώτη επενδυτή, όπως το ίδιο κάνουν και οι Βούλγαροι. Και απαίτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχει η πρόθεση να δρομολογηθούν εδώ και τώρα διαδικασίες αξιοποίησης των Χιονοδρομικών Κέντρων που δεν λειτουργούν, για να τονωθούν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά, κυρίως, να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία.

Η απάντηση που πήρε ο Γιώργος Καρασμάνης από το ΔΣ του Ταμείου, ήταν ότι ειδικώς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν είναι ένα από τα έργα που θέλουν πολύ μεγάλη προετοιμασία, ότι η… σαιζόν… έχει φύγει!!!

Η αντίδραση του βουλευτή ήταν άμεση: Από τη στιγμή που γνωρίζετε, είπε, ότι υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα που δεν θα λειτουργήσουν φέτος, οφείλεται να παρέμβετε. Την ώρα που η κυβέρνηση ψάχνει αγωνιωδώς ισοδύναμα μέτρα για να μειώσει τα επαχθή και επώδυνα μέτρα, θα αφήσουμε το χιονοδρομικό κέντρο κλειστό; Πρέπει αύριο το πρωί να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης του, κατέληξε.

Την επόμενη μέρα (31 Οκτωβρίου) σε ομιλία επί της πρότασης Νόμου του ΚΚΕ με την οποία μεταξύ άλλων ζητεί και την κατάργηση του Ταμείου αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ο Γιώργος Καρασμάνης, εξέφρασε την εύλογη απορία του:

Πώς εξηγείται, συνάδελφοι που τον Ιούλιο του 2011ψήφισαν τον Ν 3986 με τον οποίο δημιουργείται το παραπάνω Ταμείο, σήμερα, 15 μήνες μετά να ζητούν την κατάργησή του; Ας μας πουν τουλάχιστον, πότε αποφάσισαν σωστά; Τότε ή τώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News