Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Εξορθολογισμός του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ λόγω οικονομικής κρίσης

Κατάθεση ερώτησης για τον εξορθολογισμό του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ από 40 Βουλευτές

Ερώτηση σχετικά με τον εξορθολογισμό του αμοιβολογιου της ΑΕΠΙ κατέθεσαν 40 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Οι Βουλευτές κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα της μείωσης του τιμολόγιου της ΑΕΠΙ, με στόχο να ελαφρυνθούν οι επαγγελματίες του χώρου και ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στην ερώτηση τους οι Βουλευτές τονίζουν ότι, εν μέσω οικονομικής κρίσης θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης από την Εταιρία.

Ζητούν επίσης τη συμμετοχή εκπροσώπου του οικείου Επιμελητηρίου στη διαδικασία, ώστε να καταστεί έγκυρη η τιμολόγηση, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Αναμφισβήτητα η ανάγκη για τροποποίηση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας είναι επιτακτική για την αποφυγή στρεβλώσεων και αδικιών αλλά ταυτόχρονα και για την ανακούφιση των επαγγελματιών. 

Μέχρι την τροποποίηση του νόμου, προτείνεται η μείωση του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ κατά 30% και η αναστολή της υποχρέωσης καταβολής τελών για τους επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων σε μη τουριστικές περιοχές. Την ερώτηση συνυπογράφει και ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Σε ποιές ενέργειες προσανατολίζεται το Υπουργείο για τον εξορθολογισμό του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ λόγω της οικονομικής κρίσης»

Κύριε Υπουργέ,

Το θέμα της ΑΕΠΙ αποτελεί βραχνά εδώ και χρόνια για τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό, ενώ η διαδικασία είσπραξης των τελών της Εταιρίας εξακολουθεί να αποτελεί αφορμή τριβών, καχυποψίας και οργής. Τα τιμολόγια της ΑΕΠΙ τίθενται με τα ίδια κριτήρια σε καταστήματα με χαώδεις διαφορές σε υλική και άυλη αξία. Παράλληλα βέβαια με την κλασική ΑΕΠΙ εμφανίζονται νέες Εταιρίες Πνευματικών Δικαιωμάτων με εξωφρενικές και αβάστακτες απαιτήσεις.

Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία εκτιμούμε ότι η ΑΕΠΙ ήδη θα έπρεπε να έχει μειώσει τα τιμολόγια της συμμετέχοντας στην προσπάθεια ανακούφισης των επαγγελματιών του χώρου. Εννοείται ότι, επιτέλους θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης από την Εταιρία γινόμενος ρεαλιστικός ως προς την αληθινή αξία της εκμετάλλευσης. Προς τον σκοπό αυτό πιστεύουμε ότι θα είναι πιο έγκυρη η τιμολόγηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του οικείου Επιμελητηρίου, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες και περιστάσεις κάθε περιοχής.

Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει τροποποίηση του Ν.2121/93 Περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας καθώς στην εφαρμογή του πράγματι παρατηρήθηκαν πολλές στρεβλώσεις και αδικίες. Είναι όμως πιο επιτακτική ανάγκη άμεσα και μέχρι αυτό να συμβεί να υπάρξει μια ανακούφιση των επαγγελματιών που υποχρεούνται στην καταβολή των σχετικών δικαιωμάτων.

Ερωτάσθε λοιπόν κ. Υπουργέ:

1) Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλία, για την μείωση του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ λόγω της οικονομικής κρίσης στο εύλογο ποσοστό του 30% σε σχέση με τις προηγούμενες χρεώσεις;

2) Προτίθεστε να αναστείλετε αυτή την υποχρέωση για τους επαγγελματίες που διατηρούν καταστήματα εστίασης σε οικισμούς κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΚΙΛΚΙΣ
ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Ν.ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΤΑΜΗΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν.ΔΡΑΜΑΣ
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ν.ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΔΗΜΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ
ΜΠΑΤΣΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΣΙΟΥΦΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΜΑΚΡΗ-ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΛΕΝΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΣΚΟΝΔΡΑ ΑΣΗΜΙΝΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΟΡΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν.ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ν.ΑΧΑΪΑΣ
ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ ΜΑΞΙΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ Β΄ΑΘΗΝΩΝ
ΣΤΥΛΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΤΑΣ
ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Α΄ΑΘΗΝΩΝ
ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ
ΤΖΑΜΤΖΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΕΛΛΑΣ
ΜΑΝΔΡΕΚΑ ΑΣΠΑΣΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΒΛΑΧΒΕΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΣΕΡΡΩΝ