Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Λεκτική και σωματική βία μεταξύ μαθητών

Άρθρο του Ευάγγελου Μπεγλόπουλου

Είναι δυστυχώς ένα πολύ αρνητικό φαινόμενο που παρατηρείται στα σχολεία μέσα στην τάξη και τις ώρες των διαλειμμάτων από παιδιά με ανάρμοστη συμπεριφορά.

Γεγονός που συμβαίνει επανειλημμένως στις ευαίσθητες τρυφερές ηλικίες δημιουργώντας τραύματα που παραμένουν και δύσκολα επουλώνονται.

Ο λόγος είναι ότι μερίδα μαθητών που δέχονται λεκτική ή σωματική βία, πληγώνονται δίχως να αντιδρούν.



Οι ταραξίες των τάξεων «αλωνίζουν» κυριολεκτικά επειδή δεν τιμωρούνται συνεχίζοντας απτόητοι το ψυχοφθόρο έργο τους.

Δεν έχουν την αίσθηση του φόβου, υποκρίνονται στους Δασκάλους έχοντας παράλληλα και την στήριξη των γονέων τους. Αυτό είναι ότι χειρότερο, διότι δεν αλλάζουν συμπεριφορά.

Όταν εξανεμίζεται ο σεβασμός στον καίριο τομέα του Δημοτικού Σχολείου, τότε μοιραίως έπονται τα χειρότερα.

Παντοιοτρόπως και αμφότερο «Σπίτι – Σχολείο» επιβάλλεται να συνεργάζονται για τη διαμόρφωση σωστών χαρακτήρων, ώστε μελλοντικά να ωθήσουν την χώρα προς τα εμπρός.

Η ανυπακοή πρέπει επιτέλους να λάβει οριστικό τέλος, οι ενοχλητικοί μαθητές που δεν συμμορφώνονται να αλλάζουν σχολεία και όχι οι ήσυχοι.

Η εναλλακτική λύση, δηλαδή ο θεσμός του Σχολικού Συμβούλου που έχει αρμοδιότητα να εξομαλύνει τα ακανθώδη αυτά προβλήματα αποδεικνύεται ότι υπολειτουργεί.

Πρακτικά δεν αποδίδει, ισχύει μόνο τυπικά, δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και το απελπιστικά σκοτεινό τούνελ παραμένει…

Ζητούμενο είναι το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε μαθητή στην υγιή μόρφωση χωρίς παρεμβολές σε ένα κλίμα ήρεμο και περιβάλλον πολιτισμένο, ούτως ώστε να μην παρεμποδίζεται στην μάθηση κανείς από κανέναν συμμαθητή!

Επείγει λοιπόν η δυναμική παρέμβαση της πολιτείας για να εξαλείφει το μείζον αυτό θέμα, αλλάζοντας τα νοσηρά δεδομένα προς το καλύτερο.

Μόνο με την επιμελή επιτήρηση των μαθητών στα διαλείμματα θα αποφεύγονται τα ατυχήματα λόγω των βίαιων συμπεριφορών!!

Με εκτίμηση,
Ο Γονέας
Ευάγγελος Μπεγλόπουλος του Δημητρίου

17 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο για ένα θέμα που δυστυχώς περνάει στα ψιλά γράμματα. Όντως η πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσει τον θεσμό των σχολικών συμβούλων αλλά και των δασκάλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΥΡΙΕ ΜΠΕΓΛΟΠΟΥΛΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. bullying όπως ονομάζεται το φαινόμενο του τραμπουκισμού στα σχολεία όσο οριμάζουν τα παιδιά και κυρίως στο λύκειο μειώνεται εντελώς, αρχίζει από το δημοτικό όμως όταν είχα μαζευτεί άτομα στο δημοτικό να με βαρέσουν 4 απο αυτούς ενώ ένας εγώ η μητέρα του ενώς μορφωμένη δημόσιως υπάλληλος κατα τα άλλα είπε "ο δικοσ μου γιός αποκλείεται ο δικός σου τους προκαλεί" ΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΘΙΓΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ. Η ΒΙΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ. ΠΡΩΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΒΙΑΙΟΠΡΑΓΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΙ ΕΤΣΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ. ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΤΑΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΟΥΝ ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://www.youtube.com/watch?v=Q81bsGI-JcY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βία στο σχολείο

    Ο Συνήγορος του Πολίτη, ενεργώντας ως Συνήγορος του Παιδιού, έχει αναπτύξει πολύπλευρες δραστηριότητες με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στο σχολικό χώρο και ειδικότερα της βίας και επιθετικότητας -κάθε μορφής- μεταξύ μαθητών.

    Παρακολουθήστε τη μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της διαδικτυακής συζήτησης «Ενδοσχολική βία - Συμβιώνοντας στο Σχολείο»

    http://www.0-18.gr/gia-megaloys/bia-sto-scholeio

    ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βία στο σχολείο

    Ο Συνήγορος του Πολίτη, ενεργώντας ως Συνήγορος του Παιδιού, έχει αναπτύξει πολύπλευρες δραστηριότητες με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στο σχολικό χώρο και ειδικότερα της βίας και επιθετικότητας -κάθε μορφής- μεταξύ μαθητών.

    Παρακολουθήστε τη μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της διαδικτυακής συζήτησης «Ενδοσχολική βία - Συμβιώνοντας στο Σχολείο»
    http://www.0-18.gr/gia-megaloys/bia-sto-scholeio
    ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. o pateras mou panta emena varouse otan malona me sinomilikous kai as, eiha dikio !!pisevo tora oti eihe dikio .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το θέμα πράγματι υπάρχει αλλά είναι γενικότερα κοινωνικό και όχι ενδοσχολικό.Ένα παράδειγμα:Το δημοκρατικό μας κράτος ασκεί βία στους αδύναμους και μη αντιδρώντες,μισθωτούς και συνταξιούχους κόβοντας τους μισθούς τους και φορολογώντας τους ασύστολα ,ενώ αφήνει όλα τα "κακά παιδιά" φοροφυγάδες και κλέφτες του δημοσίου χρήματος ατιμώρητους και χωρίς να τους αγγίζει καθόλου !!! Στα παιδιά όπως ξέρουμε όλοι χίλια λόγια δεν κάνουν ότι ένα σωστό παράδειγμα! Ένας εκπαιδευτικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η Οικογένεια και το Σχολείο, είναι ο καθρέπτης
    της Κοινωνίας μας, η κάθε επιτυχία εξαρτάται άμεσα
    από αυτούς τους δύο Πρωταρχικούς παράγοντες.
    Όταν έχουν στέραιες βάσεις, δηλαδή με συνεργασία Γονέων και Δασκάλων, συμβουλεύοντας τα παιδιά να έχουν καλή συμπεριφορά,
    σεβασμό, μπορούν να την αναβαθμίσουν οριστικά... ριζικά.
    Σχετικά με τα κακά παιδιά έρχεται η ώρα τους, όσο μπορείτε
    προσπαθείστε να είστε το καλό παράδειγμα στους μαθητές σας,
    να είστε αφοσιωμένοι σ αυτούς και το ιερό λειτούργημα που επιτελείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Την Δευτέρα που μας πέρασε διοργανώθηκε μια ημερίδα με θεμα τον παιδικό εκφοβισμό.δεν σας είδα εκει!Μητέρα τριων παιδιων πήγα κ.έμαθα πολλά.ολοι εσεις αν ήσασταν εκει ολα αυτά που γράφονται παραπανω πολυ σωστά θα τα ακούγατε κ θα περνατε κ λυσεις.Αντι να γράφετε σχόλια ψαχτειτε λιγο.μπραβο κ σε σας Κύριε μπεγλοπουλε πολυ σωστα ολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. όταν λέμε ότι όλα αρχίζουν απο την οικογένεια εννοούμε να ασχολούνται οι γονείς με τα παιδιά.Να είναι κοντά τους .Το θέμα όμως είναι οι ίδιοι αυτοί γονείς τι αρχές πήρανε? και πάει λέγοντας....
    Σήμερα έχουμε πολλές απαιτήσεις απ τα παιδια και πρέπει να είμαστε δίπλα τους.Παλιά οι γονείς παρείχαν μόνο τα βασικά στα παιδιά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ-ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ Ή ΛΕΚΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ-,ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΜΕ ΠΡΩΤΟΥΣ ΤΟΝ Δ/ΝΤΗ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΕΠΟΠΤΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ ΕΔΕΣΣΑΣ.
    ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ξερω περιπτωση που επενεβη ο εποπτησ ανηλικων και οι γονεισ και το παιδι τρεχαν και δεν φταναν.ετσι πρεπει για να μπαινει καθε κατεργαρησ στον παγκο του.,ειτε παιδι που ασκει καθε μορφη βιασ ειτε γονεισ που το επικροτουν

      Διαγραφή
    2. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ,ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ,ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΟΛΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΤΑΞΗ.ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ.ΣΟΥΖΑ

      Διαγραφή
  15. Το θράσος στα παιδιά και το πως να επιβάλλονται πληγώνοντας τα άλλα παιδιά, πολλές φορές διδάσκεται από τους γονείς, που μόνο αυτό τους ενδιαφέρει. Όταν αντιμιλούν και κάνουν εξυπνάδες στους δασκάλους ή τους καθηγητές αυτό το εκλαμβάνουν ως επιτυχία. Η μάθηση αφορά όλους τους μαθητές, η ψυχική χαλαρότητα και η ευεξία πρέπει να είναι το κυρίαρχο στοιχείο, σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά ώστε να μπορούν να αποδώσουν καλύτερα στα μαθήματα χωρίς στρές και περιττό άγχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News