Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Μετρήστε τον βασικό σας μεταβολισμό γιατί είναι μοναδικός!

Σε νέα διεύθυνση, Κύπρου 41 - Αριδαία
 
Μέτρηση βασικού μεταβολισμού
από την
Φουντουκίδου Αναστασία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κύπρου 41 - Αριδαία
Τηλ. 23840 28078

Βασικός μεταβολισμός: τι ακριβώς είναι και πως μπορώ να τον μετρήσω?

Πολλές φορές ξεκινάμε προσπάθεια για απώλεια βάρους και απογοητευόμαστε γιατί θυμόμαστε πως το παρελθόν, μας ήταν πιο εύκολο να χάσουμε βάρος, τώρα παρατηρούμε πως κάνουμε άκαρπες προσπάθειες. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται από την ηλικία των 18 ετών. ο ΒΜ μειώνεται κατά 2% κάθε 10ετία κατά την ενηλικίωση, προσοχή! Τότε πρέπει να μειωθεί και η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη, διαφορετικά παρατηρείτε αύξηση βάρους! Η λύση βρίσκεται στην μέτρηση του μεταβολισμού μας την χρονική περίοδο που θέλουμε να αδυνατίσουμε!

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας στις μέρες μας είναι...

θέμα απλών μαθηματικών, δηλαδή ο υπολογισμός του αριθμού των θερμίδων που προσλαμβάνονται και των θερμίδων που καταναλώνονται. Κάθε τι που τρώτε παραπάνω από τις άμεσες ανάγκες σας για ενέργεια, μετατρέπεται σε λίπος. Για παράδειγμα, εάν καταναλώνετε ένα ποτήρι γάλα και 2 μπισκότα ( γεύμα ισότιμο με 250 θερμίδες) καθημερινά και με αυτό τον τρόπο υπερβαίνετε τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση του βάρους σας κατά περίπου 12 κιλών σε ένα χρόνο.

Ο μεταβολισμός σας:

Το ποσό της ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης ( θερμίδες ανά ημέρα) διαφέρει κατά πολύ από άτομο σε άτομο. Ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά ώστε το σώμα να διατηρήσει τις ζωτικές λειτουργίες του. σε άτομα που κάνουν καθιστική εργασία ο RMR αποτελεί το 80% της συνολικής τους ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης.

Το ενεργειακό ισοζύγιο

Για να έχει αποτέλεσμα ένα πρόγραμμα διατροφής, που θα ακολουθήσετε για την απώλεια των περιττών κιλών σας, πρέπει αρχικά να κατανοήσετε την έννοια του ισοζυγίου ενέργειας ( μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνεται και των θερμίδων που καταναλώνεται καθημερινά). Οι θερμίδες του βασικού σας μεταβολισμού μαζί με τις θερμίδες που χρειάζεστε για να ανταπεξέλθετε στον τρόπο ζωή σας ( άσκηση, εργασία κ.α.) αποτελούν τις ενεργειακές σας ανάγκες. Για να πετύχετε απώλεια βάρους πρέπει να γνωρίζεται τις καθημερινές σας ενεργειακές ανάγκες και να καταναλώνεται καθημερινά λιγότερες θερμίδες από αυτές. Για παράδειγμα αν καταναλώνετε περίπου 500 θερμίδες λιγότερες θα έχετε ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 2 κιλών σε ένα μήνα.

Μέτρηση βασικού μεταβολισμού:

Η μέτρηση βασικού μεταβολισμού είναι μια ανώδυνη, εύκολη και γρήγορη εξέταση έμμεσης θερμιδομετρίας που σας κάνει γνωστό το ακριβές ποσό των θερμίδων που το σώμα σας καταναλώνει καθημερινά, το αν ο μεταβολισμός σας είναι χαμηλός, κανονικός ή υψηλός.

Τον μεταβολισμό μπορούν να τον μετρήσουν όλοι ενήλικες και παιδιά χωρίς κάποιον περιορισμό, σημαντικό είναι να ελεγχθεί σε γυναίκες με παθήσεις του θυρεοειδή, πολυκυστικές ωοθήκες, σε αθλητές και σε παχύσαρκα άτομα!

Μετρήστε τον βασικό σας μεταβολισμό γιατί είναι μοναδικός!

Για την πλήρη ανάλυση του σώματος γίνεται λιπομέτρηση
η οποία μας πληροφορεί για το ποσοστό λίπους, μυικής μάζας υγρών και σπλαχνικού λίπους στο οργανισμό μας.

Ακολουθούν όλα τα άρθρα που έχει γράψει η Αναστασία Φουντουκίδου για το Aridia News:

1) Είμαι λαίμαργος ή μήπως βουλιμικός;

2) Αλκοόλ και θερμίδες

3) Δίαιτα: Τι κάνω λάθος;

4) Ότι φάγαμε φάγαμε… Τώρα, τι κάνουμε;

5) Δυσκοιλιότητα: Διατροφικές οδηγίες για την καταπολέμηση της

6) Μάθε τι σωματότυπο έχεις! Επηρεάζει την υγεία σου

7) Διατροφή: πως να γυρίσω από τις διακοπές χωρίς περιττά κιλά;

8) Τα δημοφιλέστερα άγρια χόρτα της Μεσογείου και οι ευεργετικές τους ιδιότητες

9) Ο ρόλος της καφεΐνης κατά την άσκηση

10) Το Σύνδρομο της Βραδινής Υπερφαγίας

11) Πολυκυστικές ωοθήκες: Μήπως ευθύνονται για τα περιττά κιλά στο σώμα μου;

12)  20 Οκτώβρη – Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης – Πρόλαβε την!

13) Απλές «καούρες» ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News