Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Πελματογράφημα: μια ανώδυνη εξέταση που αναλύει τη στάση και τη βάδιση

"ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ";
Γράφει η Γεωργία Ιατρίδου, φυσικοθεραπεύτρια
(για το Aridaia News)


Τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται με φυσιολογικά ανεπτυγμένα πόδια τα οποία δομικά είναι σταθερά και λειτουργικά. Ωστόσο, σε ορισμένα παιδιά εμφανίζονται παραλλαγές της φυσιολογικής δομής και ευθυγράμμισης των αρθρώσεων του ποδιού. Αποτέλεσμα αυτών των παραλλαγών είναι οι παραμορφώσεις και οι διαταραχές βάδισης.

Τα περισσότερα προβλήματα εμφανίζονται στις ηλικίες από 3-14 χρονών, ανάλογα φυσικά και με την πάθηση. Συνήθως γίνονται αντιληπτά από τους γονείς ή από τα ίδια τα παιδιά που παραπονιούνται για πόνους και εύκολη κόπωση. Συνήθως, σ’ αυτές τις περιπτώσεις κρύβεται μια ανωμαλία που αναγκάζει τους μύες του ποδιού να έλκουν από διαφορετικές γωνίες απʼ ότι θα έπρεπε με συνέπεια την υπερβολική κόπωση.

Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν έχουν βγει στην επιφάνεια διάφορα συμπτώματα. Εδώ έγκειται στην παρατηρητικότητα ή την ανησυχία του εκάστοτε γονέα.

Το πελματογράφημα μπορεί να ανιχνεύσει ή να επιβεβαιώσει τα πιθανά προβλήματα στα πόδια των μικρών ασθενών, με αποτέλεσμα την έγκυρη διάγνωση και την έγκαιρη παρέμβαση με τη χρήση του κατάλληλου ορθοτικού πέλματος.

Συγκεκριμένα, το πελματογράφημα είναι μια εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματος. Δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τις ανατομικές ιδιαιτερότητες των ποδιών και τον τρόπο που περπατάμε ή στεκόμαστε. Είναι μια εύκολη και ανώδυνη διαδικασία, χωρίς ακτινοβολία, η οποία συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων που οφείλονται αποκλειστικά στη μηχανική καταπόνηση των κάτω άκρων.

Οι πιο κοινές παθήσεις που αφορούν το παιδικό πόδι είναι:
• Πλατυποδία
• Βλαισοπλατυποδία
• Ραιβοποδία
• Ιπποποδία
• Ραιβοϊπποποδία
• Κοιλοποία
• Πτερνοποδία
• Βλαισοποδία
• Ανισοσκελία

Η ανάλυση των μετρήσεων γίνεται από τον υπολογιστή και η τελική τους αξιολόγηση από τον ειδικό, ο οποίος, εάν το κρίνει απαραίτητο, θα σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε ειδικά ορθωτικά πέλματα στα παπούτσια, τα οποία θα κατασκευαστούν αποκλειστικά για εσάς με βάση το πελματογράφημά σας. Τα πέλματα εφαρμόζονται εσωτερικά σε όλα σας τα παπούτσια και καλύπτονται από τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία.

Κλινικές έρευνες έδειξαν ότι τα ορθωτικά πέλματα είναι το πρώτο είδος θεραπείας που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παιδικές παθήσεις του πέλματος όπως π.χ. πλατυποδία, ραιβοποδία, ιπποποδία κ.ά. Η επιτυχία της θεραπείας αυτής εξαρτάται από την εφαρμογή της στην κατάλληλη ηλικία, όπως 2-5 χρόνων όπου και γίνονται οι δραστικές αλλαγές στο πόδι. Μια τελευταία ευκαιρία μάς δίνεται μεταξύ 9-14 χρόνων, όπου γίνεται η επόμενη σημαντική ανάπτυξη του σώματος των παιδιών. Είναι σημαντικό ότι οι παιδικές παθήσεις του πέλματος, άσχετα αν προκαλούν πόνο ή όχι, είναι μία από τις αιτιολογίες για σκολίωση, κύφωση, λόρδωση και άλλων παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης, των γονάτων και των ισχίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News